När ska jag dricka presentvinet?

MAT & DRYCK

Hej!

Jag har nyligen haft födelsedag och av en nära vän fick jag en flaska Château Grand-Puy-Ducasse 1996. Jag är vinälskare och just därför skulle jag behöva några råd och tips.

När så att säga peakar (når sin smakmässiga kulmen) vinet? Är skillnaden stor mot om jag skulle dricka den nu? Och vad passar att äta till?

Vet ni dessutom lite bakgrund om vinet så är jag nyfiken! Tack för hjälpen!

Vincent

Svar:

Skulle kunna tro att du kan spara Château Grand-Puy-Ducasse 1996 säkerligen tio år till om den lagras under rätt förhållanden. Det vill säga svalt, mörkt och liggande.

Om du önskar dricka den nu så tänk på att dekantera den ett par timmar innan servering för att vinet skall öppna upp sig med hjälp av syrekontakt.

Rikliga kötträtter - gärna grillat - med en rödvinsbaserad sås. Kanske en mustig köttgryta kan vara ett alternativ.

Här lite kort om slottet:

Chateau Grand-Puy Ducasse är beläget i hjärtat av Pauillac, den kanske högst ansedda kommunen i Haut-Medoc, i den västra delen av Bordeaux.

Jordmånen i Haut-Medoc domineras av grus, och på dessa lättare jordar är förhållandena idealiska för cabernet sauvignon, som med sina aromer av svarta vinbär och ceder sätter sin prägel på vinerna.

Gran-Puy Ducasse har sedan mitten av 1700-talet gjort välgjorda viner, och är sedan 1855 klassat som femte cru. Totalt omfattar egendomen 40 hektar vingårdar, varav 60% är planterat med cabernet sauvignon och 40% med merlot. Den genomsnittliga åldern på vinrankorna är 25 år.

Skördeuttaget motsvarar ca 40 hektoliter per hektar och sedan 1991 sker skörden uteslutande manuellt. Beroende på druvsort och vingård lagras vinet mellan 18 och 24 månader på fat, varav en tredjedel är nya.

Mer information får du på www.nigab.se