Sluta tramsa - lås in dem

Publicerad:
Uppdaterad:

Mat & Dryck

Hönsen finns för en sak: de ska ätas

Foto: Micke Solebris

Jag är för bra djuromsorg.

Absolut!

Men jag är också för bra matomsorg.

Och ibland går det inte ihop.

Av någon anledning kom jag att tänka på ägg. Och hur bra vi har det i Sverige som kan äta råa ägg, löskokta ägg, lättstekta ägg.

Det gör man nämligen inte på så många andra ställen i världen?–?inte utan risk för störtdiarréer och hög feber, i alla fall. Vad beror det på? Tur, kanske?

Eller ska vi tacka vårt i vanliga fall bistra klimat för gudagåvan?

De använder arsenik

Så är det förstås inte. Ända sedan 50-talet har det pågått ett strängt arbete med att hålla salmonellan stången i vår mat.

Bland annat genom att inte låta hönsen gå utomhus där de utsätts för smittrisk av vilda fåglar.

Därför irriterar det mig rätt ordentligt när jag hör hur människor omkring mig av naturromantiska skäl tycker att alla höns ska ha rätt att sprätta på lagårdsbacken.

I Brasilien, en av världens största kycklingproducenter, går pullorna utomhus.

Men?–?och det här är ett rykte som hörts länge i veterinärkretsar utan att bekräftas?–?i Brasilien besprutas också områdena i närheten av kycklingfarmerna med arsenik för att inga vilda fåglar ska komma i närheten.

I USA doppas de slaktade kropparna i Klorin för att desinficera dem, eftersom ett förebyggande arbete mot bakterier är dyrare.

Vad är viktigast?

Och så kan vi naturligtvis också ha det om det är viktigare att hönsen går ute än att vi har säker mat.

Jag vet vad jag tycker.

Om vi skippar tramset så har vi värphöns för att vi ska äta äggen och vi föder upp kycklingar för att vi ska äta upp dem.

Den enda anledningen till att pippisarna finns är att de ska bli mat.

Och jag vill hellre ha säker mat än en kyckling som helt naturligt pickat i sig en smula salmonella.

Annars kan det lika gärna vara.

Bra!

Ännu bättre!

I kväll köper jag...

Karin Ahlborg

Publicerad: