Blåbärscheesecake – vegansk och glutenfri

5 (2 röster)

Baka blåbärscheesecake utan ugn

Foto: Thinkstock
Bjud på vegansk blåbärscheesecake.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Blåbärscheesecake – den här cheesecaken är både vegansk och glutenfri. Dessutom behöver du ingen ugn, bara en frys. Tänk på att cashewnötterna ska blötläggas över natten och tårtan ska frysas innan servering. Servera med färska blåbär och söta, ätbara blommor.

Raw cheesecake med blåbär (vegansk och glutenfri)

Antal: 8 bitar Tid: 30 minuter

Ingredienser:

Botten:

  • 3,5 dl valnötter, pecannötter eller mandlar

  • 1,5 tsk kanel

  • en liten nypa salt

  • 6-8 färska dadlar, urkärnade

Fyllning:

  • 225 g cashewnötter (blötläggs över natten)

  • 1 stor citron, saften

  • 2 dl blåbär

  • 1 dl kokosmjölk

  • 1,5 dl kokosolja, smält

  • 3–5 msk sirap (eller ekologisk honung om du inte vill ha den vegansk)

  • 1 tsk vaniljpulver

Dekoration: blåbär och ätbara blommor

Gör så här:

  1. Lägg cashewnötterna i en skål, täck med vatten och låt dra över natten eller i minst 4-6 timmar.

  2. Botten: Lägg valnötter, kanel och salt i en mixer eller en matberedare och kör tills det är smuligt.

  3. Klipp dadlarna i mindre bitar och lägg i nötmixen. Blanda tills du får en klibbig deg.

  4. Klä botten i en springform med bakplåtspapper och tryck ut smuldegen. Ställ in i frysen.

  5. Skölj ur mixerskålen. Häll av vattnet från cashewnötterna och lägg dem i skålen. Tillsätt alla andra ingredienser och blanda i några minuter tills smeten är jämn och krämig. Smaka av och lägg till mer honung/citronsaft/blåbär om det behövs.

  6. Ta ut kakbotten ur frysen och fyll på med smeten. Låt stå i frysen 4–6 timmar eller över natten.

  7. Ta ut cheesecaken 15–20 minuter före servering. Lossa försiktigt kakformskanten.

  8. Dekorera med färska blåbär och ätbara blommor

  9. Kakan går att förvara i kylen ett par dagar men ställ den helst i frysen om den inte går åt.

ARTIKELN HANDLAR OM