– Smaksätts Riojaviner med vanilj?

MAT & DRYCK

Hej :-))

 Jag har en liten fråga.

 Det är så att jag har en god vän som i sin tur har en kompis som är vinimportör.

 Jag är själv en älskare av spanska viner & i synnerhet Rioja (som jag för övrigt jag tycker fått oförtjänt mycket kritik dom sista åren)....hur som helst.

 Dom underbara vaniljtonerna som kan förekomma i dessa viner påstår han att dom är tillsatta i efterhand med hjälp av , ja, vanilj helt enkelt...

 Är det verkligen så, jag tycker det låter väldigt konstigt....

 Tacksam för svar.

 M.v.h. Andreas

Svar:

Nej så är det inte, ingen vaniljessens eller så. Däremot brukar många producenter använda sig av amerikanska ekfat, mer eller mindre rostade, när de lagrar sina viner. Dessa fat ger, genom sitt relativt porösa trä och karaktär, en tydligare vaniljtouch till vinet än t ex franska ekfat.