SM-mästarens tips: Så gör du bästa drinken

Av: Felix Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Fredrik Lundegård på den egna krogen Mat & Destillat.

Drinkrecept

Det var en slump som ledde till ”baren”.

Nu är Fredrik Lundegård Sveriges bästa bartender – detta tack vare en chansning.

Med en drink inspirerad av ”Ostindiska kompaniet” tog Fredrik Lundegård SM-guld och i höst ska han representera de svenska färgerna i bartender-VM i Tokyo.

Dock var det inte en självklarhet att han skulle bli bartender. Han hade inte betygen för att komma in på bartenderskolan, men tack vare ett påbyggnadsår på gymnasiet fick Fredrik sin grundutbildning. Och sen dess har han blivit kvar i ”baren”.

– Jag har två systrar som på den tiden jobbade inom restaurang. De ordnade så att jag fick göra praktik på Grand hotell, som ledde till jobb – och sen blev jag, förutom en liten avstickare på en lyxkryssare, kvar 17 år.

Vann på en chansning

Runt millenieskiftet valde Fredrik att även börja tävla, och det gav mersmak. Bland annat kom han sexa i den internationella tävlingen Bacardi Martini Grand Prix. Numera Står han bakom baren på egna krogen ”Mat & Destillat” i Lund och sedan två veckor tillbaka kan herr Lundegård nu titulera sig som svensk mästare eller Årets bartender – och det efter en ”chansning”.

– Jag har blandat så otroligt mycket drinkar genom tiderna, så ska man sticka ut måste man chansa med något udda. Men många gånger blir det som låter kul på pappret – värdelöst i verkligheten. I SM använde jag en drink inspirerad av Ostindiska kompaniet och de kryddor de tog med till Sverige. Sen sticker den ut eftersom jag bara använder svenska spritprodukter. Bland annat en björksprit från Havsjö, en chilivodka och punsch. Sen har jag även gjort en egen lag där jag använder gurkmeja och japansk sansho-peppar.

Ombytta roller

Fredrik avslöjar att hans ”Ostindien-drink” kräver ett öppet sinne för att uppskattas och att han länge hade svårt att hitta balansen.

– Jag körde version efter version – när kollegan sa ’fan, det här är ju riktigt bra’, då kände jag mig nöjd. Faktum är att kollegan faktiskt slog mig i kvalet till Årets Bartender, men man fick ändra lite i sitt recept inför finalen och då tweakade jag det lite grann… det kanske var det som gjorde att jag vann. I finalen bedömdes vi även tekniskt samt att det ingick en muntlig presentation på engelska. De 6 bästa gick sedan vidare till en sk superfinal där vi under samma förutsättningar skulle med hjälp av ett bord fullt med olika ingredienser skulle skapa en ny drink på 20 minuter. Jag gjorde en drink baserad på 3cl tequila, 1cl torr vermouth, 1cl kaffelikör, 1cl amaro (bitter), 1cl lönnsirap, 4st frystorkade hallon och 2 droppar kakaoelixir. The New Mayan blev namnet. Vid serveringen av drinkarna skulle vi även "karva" vår egen is av större isblock.

Mästarens tips

Du är bäst i Sverige, men vad ska man som simpel hemmablandare tänka på när man gör en drink?

– Absolut is, det är det viktigaste. Man brukar säga att is kyler is. En annan sak att tänka på är balansen. Det är otroligt viktigt och kan vara svårt att lära sig, men det är den största delen av att lyckas med en bra komponerad drink. Till exempel: om man använder citron eller limejuice i en drink, så behöver man balansera det med lite sötma. Om man använder osötat sprit kan man proportionera så här för en sour: 6 cl sprit, 5 cl lime eller citron, 3 cl sockerlag. Har man likör i en drink så är det ju socker i den, så då får man balansera om.

Prova drinken. Känns den sur, mer sockerlag, för söt – mer syra. Känns den koncentrerad behövs den skakas lite mer.

Om man har lite äggvita i en drink så blir drinken fluffig och ser snyggare ut. Smaken ändras också på grund av att texturen blir helt annorlunda.

Sist men inte inte minst: kyl gärna glasen i frysen, kylen eller med is innan servering.

Ok, men vilken drink ska man satsa på?

– Det finns nog inget allmänt tips som spänner över alla typer av drinkar. Jag hade nog gått till min lokala coctailbar och hittat något som jag gillar. Sen fråga bartendern hur man gör den – vi bartenders brukar gladeligen hjälpa till.

Men finns det inte en drink du själv skulle föredra?

– Jag tycker Serendipity är en riktigt schysst drink som passar nu när det börjar bli lite varmare ute. Och det är en drink man kan dricka länge

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MAT & DRYCK