Experten: Så blandar du din egen retrodrink

Publicerad:
Uppdaterad:

Barchefen guidar dig: ”Kvalitet är a och o när det gäller klassiska cocktails”

Foto: Privat
Patric Glaubke, barchef på Hotell Reisen i Stockholm.

Suget efter trendiga retrodrinkar har aldrig varit så stort som nu.

Här tipsar experten om hur du blandar en perfekt klassisk cocktail.

– Krångla inte till det, säger Patric Glaubke, som är barchef på Hotell Reisen i Stockholm.

Ett sug efter kvalitet och smakupplevelser har förändrat vårt sätt att umgås och dricka alkohol. Och aldrig har suget efter klassikerna Manhattans, Negronis, Old fashioned och sours från 1920-1930-talen varit så stort som nu. Det menar Patric Glaubke, som är barchef på Hotell Reisen i gamla stan. Han har jobbat länge i barbranschen och med cocktails sedan 2010. Enligt honom har sättet som vi umgås på förändrats under de senaste åren.

– Vi har gått från att hänga över en öl till att gå ut och umgås och ta en cocktail. Sedan har intresset för kvalitet och smakupplevelser exploderat, säger han.

”Inte krångla till det”

Han tror att hela trenden med klassiska cocktails beror på att människor har blivit mer kvalitetsmedvetna och nyfikna. Och han ser även en annan trend med så kallade ”Less is more-cocktails”.

– Människor har blivit mer och mer intresserade av att dricka cocktails med välbalanserade, tydliga och rena smaker som är uppbyggda av få ingredienser. För att få till en perfekt klassisk cocktail ska man låta komponenterna ta huvudrollen och inte krångla till det för mycket. Det är ett sätt att dricka alkohol som för tankarna tillbaka till innan förbudstiden.

Guiden till retrodrinkar

  Patrics tre tips: så blandar du en retrodrink

1. Snåla inte på isen.

”Använd bra is och mycket is. Bra is är kall och hård och det behövs för att inte ska bli för urvattnade”.

2. Måtta noga. 

”Försök att undvika höftning och var noga med proportionerna. Om du hittar ett bra recept så följ det noga. Då kan det omöjligt bli fel” .

3. Tumma inte på ingredienserna och kvaliteten.

”Använd färskpressad juice om det ska vara det och bra whiskey om det ska vara det. Tänk på att kvalitet är a och o när det gäller klassiska cocktails”.

  Experten: Så fixar du en klassisk Manhattan

Ingredienser:

2/3 Rye Whiskey

1/3 Söt röd vermouth

Ett par stänk angosura bitter

Så här gör du: Blanda alla ingredienserna i ett rörglas tillsammans rikligt med is. Rör drycken kall i ett rörglas och sila av. Servera utan is i ett martiniglas med ett marachinobär.

Frida Nygren

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

MER OM MAT & DRYCK