Testa Malins laxfilé med citron-smörsås

MAT & DRYCK

Hemma i Finland driver 28-åringen ”Malins Blogg” – och språket som gäller är svenska.
Här kan du testa ett recept från Malin Båtmästars senaste kokbok.
Hennes ugnslax i citronsmör kombinerar klassiska smaker på ett enkelt sätt.

Finlandssvenska Malin Båtmästar är bosatt i Vasa i Österbotten. 28-åringen titulerar sig kock, kreatör och företagare – samt restonom (företagsekonomi/turism). Hon driver bland annat egen butik, har förlagsverksamhet och gör mycket frilansarbete inom mat och dryck, exempelvis med att skapa recept.

"Lever och andas livsstilen"

Hennes stora plattform är dock Malins Blogg.
– Min blogg handlar om min resa som ung, kvinnlig entreprenör parallellt med mitt matbloggande. Jag har valt att inkorporera både matblogg, personlig blogg och hemsida under samma adress, vilket säger ganska mycket om mig. Jag lever och andas livsstilen som företagare och matkreatör, både på nätet och i verkligheten, säger Malin Båtmästar.

En annan stor passion är att göra kokböcker. Hittills har det hunnit bli två stycken på det egna förlaget – och 2017 kommer en tredje som även släpps i Sverige. Nedan kan du se ett recept ur den senaste kokboken ”Malins nya mat – glutenfri mat för livsnjutare” från 2015.

Ugnslax i citron-smörsås

Ingredienser:
En halv laxfilé
Citronskivor
Salt och vitpeppar

Gör såhär:
Ta benen ur filén med en pincett och lägg den i en smord ugnsform med skinnsidan nedåt. Krydda och lägg på citronskivor, du kan gärna pressa lite saft över filén också. Stek i ugnen på 200 C ca 15-20 minuter, beroende på tjocklek och ugn. Servera laxen med citronsmörsås och kokt potatis.

Citron-smörsås

Ingredienser:
1 schalottenlök, finhackad
Smör till stekning
En halv fiskbuljongtärning
1 dl vitt vin
Saft och skal av en halv citron
2 rågade matskedar crème fraiche
Salt, peppar
En nypa socker
50 g rumstempererat smör

Gör såhär:
Fräs löken mjuk i smöret. Häll på 1 dl vatten, buljongtärning, vin och citronsaft och citronskal. Låt småputtra ett par minuter. Vispa ned crème fraiche och därefter smör – lite åt gången. Smaka av. Servera med laxen.

ARTIKELN HANDLAR OM