Rösti

Så lyckas du med knaprig rösti

Foto: Uladzimir Zuyeu / iStockphoto
Rösti med dill och crème fraiche.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Rösti är som en Schweizisk motsvarighet till raggmunk eller rårakor som ofta serveras som ett tillbehör till kött. Men det kan även ätas med traditionella svenska tillbehör som lingon och stekt fläsk.
Du kan även variera smaksättning på din rösti och blanda i hackade färska örter, strimlad gul lök eller riven ost i smeten.
Röstin kan stekas som en hel potatiskaka eller flera små.

Rösti

Portioner: 4 Tid: 30 min

Ingredienser:

  • 1 kg potatis

  • 70 gram smör

  • 2 msk neutral olja

  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Riv potatisen på rivjärnets grova sida. Skölj i kallt vatten och torka sedan med en ren handduk eller hushållspapper.

  2. Blanda potatisen med salt och peppar.

  3. Smält 50 gram smör och 2 matskedar olja i en stekpanna på medelhög värme, använd gärna gjutjärn.

  4. När smöret smält och slutat bubbla är det dags att hälla i potatisen. Platta till den rivna potatisen med en stekspade. Låt kakan steka i fem minuter eller tills den fått fin gyllenbrun färg.

  5. Vänd upp din rösti på en tallrik och häll i resten av smöret i stekpannan. Häll över potatiskakan i stekpannan igen och låt steka tills den fått fin färg på andra sidan. Sänk värmen och låt steka tills potatisen är färdig rakt igenom.

ARTIKELN HANDLAR OM