Mandelmanns goda hasselstörar

Foto: Marie Mandelmann
Söta goda hasselstörar.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Ett nötigt och snurrat sockerbröd är ett stöd så gott som något när tillvaron lutar. Vid eventuell fortsatt svajighet rekommenderas dubbla hasselstörar.

Hasselstörar

Antal: 10 störar Tid: 1 timme + 1 timme i kylen

Ingredienser:

Smördeg:

  • 4 dl vetemjöl

  • 1 dl kallt vatten

  • 1 äggula

  • 1 tsk färskpressad citron

  • 50 g rumsvarmt smör + 200 g kallt smör till inkavlingen

  • 1 ägg till pensling

Garnering:

  • 1 dl hasselnötter (ca 65 g)

  • 0,5 dl strösocker

  • Florsocker

Gör så här:

  1. Blanda snabbt ihop mjöl, vatten, äggula, citronsaft och 50 g smör för hand eller i en matberedare. Låt vila i kylen i minst en timme.

  2. Skär 200 g smör i ½ cm tjocka skivor. Ta fram och kavla ut degen till en rektangel, ca 30×25 cm, på mjölat bakbord. Fördela smöret på ena halvan av rektangeln, ca 2 cm innanför kanterna. Vik sedan in kanterna mot smöret och vik över andra deghalvan som ett lock. Kavla ut degen igen med lätt hand i en riktning till en rektangel. Lyft upp smördegen försiktigt och mjöla lätt under den. Vik över en tredjedel av degen från kortsidan mot en bit över mitten och vik sedan över andra sidan så att du får en deg i tre lager. Kavla lätt igen tills degen är ca ½ cm tjock och vik igen på samma sätt. Kavla och vik en tredje gång och låt vila i kylen i ca 15 minuter. Värm ugnen till 200 grader.

  3. Ta fram och kavla ut degen igen till en ½ cm tjock rektangel. Pensla med uppvispat ägg.

  4. Hacka hasselnötterna ganska fint. Strö sockret och ¾ av nötterna över degen och kavla in dem lätt.

  5. Skär degen i 3 cm breda remsor. Vrid remsorna och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över resten av hasselnötterna.

  6. Grädda hasselstörarna i ugnen i 10–12 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på plåten och pudra dem lätt med florsocker.

Ur boken Mandelmanns söta: Recept och baktankar från Djupadal (Bonnier Fakta). Recept: Gustav Mandelmann. Foto: Marie Mandelmann.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Recept

Mandelmann