Bakad blomkål med gräddiga nässlor

Foto: Katarina de Leva
Bakad blomkål

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

Lägg den helbakade blomkålen på gräddkokta nässlor och garnera med ljumma lökblad, ost och dill.

Helbakad blomkål med gräddkokta nässlor

4–6 portioner

1 stort blomkålshuvud, cirka 700–800 g

150 g mjukt smör

Salt och svartpeppar

Gräddkokta nässlor:

1 liter tätt packade brännässlor

2 schalottenlökar

25 g smör

4 dl vispgrädde

3 dl grönsaksbuljong

2 krm nyriven muskotnöt

Salt och svartpeppar

Dillpicklad rödlök:

2 rödlökar

1 dl ättiksprit (12 %)

2 dl strösocker

3 dl vatten

2 msk dillfrön

Garnering:

50 g god vällagrad hårdost (utan löpe)

Färsk dill

Gör så här:

  1. Helbakad blomkål: Sätt ugnen på 225 grader. Skölj blomkålen och skär bort den nedre delen av roten samt gröna blad. Ställ huvudet i en ugnsform och gnid in det med smöret. Krydda med salt och peppar. Baka blomkålen mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 175 grader och baka tills kålen är genombakad men fortfarande har ett lätt tuggmotstånd, cirka 45 minuter.

  2. Gräddkokta nässlor: Blanchera nässlorna i lättsaltat vatten tills de mjuknat något. Lägg nässlorna i isvatten så att de kallnar, lyft sedan upp dem och krama ur allt vatten. Grovhacka nässlorna. Skala och finhacka löken. Sautera den i smöret i en kastrull och tillsätt grädde och buljong. Låt sjuda på svag värme i 10 minuter. Rör ner nässlorna och låt koka ihop på svag värme, cirka 5 minuter. Krydda med muskotnöt, salt och peppar.

  3. Dillpicklad rödlök: Dela lökarna på hälften genom roten och ta bort det yttersta skalet. Skär bort nedersta delen av roten, men låt lökhalvorna hålla ihop. Koka upp ättika, socker, vatten och dillfrön. Lägg i lökhalvorna och låt sjuda på svag värme under lock tills de mjuknat men har ett lätt tuggmotstånd, cirka 20 minuter. Låt lökarna svalna i lagen. Ta upp dem ur lagen och skär loss de vackra lökbladen.

  4. Vid servering: Lägg 2–3 dl gräddkokta nässlor i mitten av tallrikarna. Skär blomkålen i 3 centimeter tjocka skivor, lägg en skiva på nässlorna och ös på lite av smöret som är kvar i formen. Lägg ljumma lökblad runt om blomkålen och ringla lite av lagen i lökarna. Garnera med hyvlad ost och dill.

Recept från ”Gourmetvego - vegetariska menyer för livsnjutare” av Jennie Benjaminsson.

ARTIKELN HANDLAR OM