Foto: BJÖRN LINDAHL
Grilla hamburgare – guide till hur du gör burgare så att dem blir helt perfekta.

Fixa den ultimata hamburgaren

2,9 (96 röster)

Finns den perfekta hamburgaren?
Klart den gör! Men den ser inte likadan ut för alla, den får ju olika smak grillad eller stekt. Använd gärna högrevsfärs för mycket smak, gör din egen tryffelmajjo och hembakat hamburgerbröd.

Hamburgare – recept på högrev

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 1 kg högrev (nötkött) i bit, alternativt 1 kg färdigmald högrevsfärs
  • 2 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar, grovmalen

Gör så här

avJohan Gunnarsson

Tips på topping:

  • Inlagd gurka, söt eller salt – ger både friskhet, en krispig konsistens 7 och ett litet sting.

  • Tabasco, dijonsenap eller sambal oelek – några droppar tabasco över ett krispigt salladsblad, eller en tunn strykning av sambal oelek eller dijonsenap på brödet ger en rejäl kick till burgaren.

  • Rå gul lök eller rödlök i skivor – bjuder på krispighet och sting.

  • Halloumi – stekt eller grillad ger en skiva halloumi både en brytning i konsistensen, umami och lite skön sälta.

  • Isbergssallad – nästan ett måste på burgaren. Skänker krispighet och frisk- och fräschhet och, inte minst, en härlig färg.

  • Stekt sidfläsk – byt ut bacon mot rimmat sidfläsk så händer det grejer med din burgare. Den får skönare konsistens, en härligare sälta och blir rejält mycket vackrare.

Lyckas med högrevsfärsen:

  • Högrev är idealiskt. Mycket köttsmak i köttet och precis lagom mycket fett för att både ge en mjukare konsistens och godare smak.

  • Högrevsfärs finns numera att köpa färdigt i många affärer, men maler du köttet själv blir det garanterat färskmalet.

  • Bestäm om du vill ha fin- eller grovmalet kött där den grövre malningen ger mer tuggmotstånd.

  • Visst kan man blanda köttet med allt från ägg och ströbröd till chili- och lökpulver, men är köttet av bra kvalitet finns det ingen anledning.

  • Färs, salt och svartpeppar – räkna med 1 tsk salt och ½ tsk grovmalen svartpeppar per ½ kg färs – blir perfekt.

  • Tänk också på att hamburgaren ska packas och formas löst, helst varsamt med händerna.

  • Köttet kan antingen stekas eller grillas, och det är en smaksak vilket man väljer. Fördelen med stekning i het panna är att inga smaker försvinner och att man får till en karamelliserad yta, medan grillningen ger lite rökighet och snyggare grillränder.

Rätt bröd till burgaren:

  • Brödet bör inte bara vara en förpackning att stoppa burgaren emellan.
    Vill du inte baka själv finns det gott om brioche-, surdegs- och kraftigare hamburgerbröd att välja bland.

  • Välj ett bröd som smakar gott, som är tillräckligt salt och som ger lite tuggmotstånd.

  • Rosta gärna brödhalvorna hastigt innan du monterar burgaren så får du lite gratis krispighet.

Rätt smaker:

  • Tillbehören kan göra skillnad mellan en medioker burgare och ett mästerverk. Tänk på att ju fler smaker av sött, surt, salt, beskt och umami får med, desto bättre.

  • Försök också tänka på texturen – konsistensen – så att något bryter av mot allt det mjuka i kött och bröd.

  • Några skivor gurka, krispig isbergsallad, picklade lökringar eller rostad lök gör att hamburgaren blir mer intressant, och godare, att äta. Och tillsätt gärna något som ger lite sting, lite hetta.

  • Såser, dressingar och majonnäs är perfekta tillbehör som förutom att bjuda på en känsla av saftighet också ger tillfälle att tillsätta en smak man verkligen tycker om. Till exempel är tryffelmajonnäs proppat med umami medan chorizomajjo ger både umami och sälta. Och smak av chorizo såklart.

Servering:

  • Vad är väl godare till en perfekt hamburgare om inte nyfriterade pommes frites eller cole slaw?

  • Det skulle i så fall vara rostad färskpotatis med bara lite olivolja och flingsalt till.

ARTIKELN HANDLAR OM