Grillböcker: Här är bästa grillrecepten

Grilla kött, fisk och grönt

Publicerad:

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Foto: Jelena Danilovic / iStockphoto

Kommersiell text (läs mer här)

Entrecote, laxfilé, palsternacka och kryddor.

Allt går att grilla med rätt recept och lite inspiration.

Här är årets 7 tips på böcker för en extra spännande grillsommar.

Grilla på riktigt

Foto: Bokförlaget Semic

Det är inte svårt att grilla – inte när man vet hur man ska göra och varför. I den här boken lär du dig att ta kommandot över din egen grill, att äntligen få kontroll över temperatur, glöd, olika grilltekniker som direkt och indirekt grillning och varmrökning och metoder för att sätta härlig röksmak på dina råvaror. Den är späckad med fantastiskt välsmakande recept för olika typer av styckningsdetaljer, fisk, skaldjur, grönsaker och desserter – och dessutom med alla tips och goda råd du behöver för att ta ditt grillande till helt nya nivåer. Räkna med aha-upplevelser! Per Ehrlund är en Sveriges mest anlitade och rutinerade grillinstruktörer, som med glimten i ögat inspirerar med sina genuina kunskaper i grillandets konst. Han har vunnit flera utmärkelser i olika BBQ-tävlingar, bland annat Årets Grillkock, och även kommit på en hedrande andraplats i Grillmästarna på tv år 2013.

Laddar ...

Grilla grönt

Foto: Bonnier Fakta

Nu är det dags att låta grönsakerna spela huvudrollen även på grillen. En grillad grönsak kan vara en matig och läcker huvudingrediens eller ett tillbehör, den kan utgöra basen i en underbar röra eller soppa med en doft av grillat, eller skillnaden mellan god och otroligt god Baba ganouj – möjligheterna är närmast oändliga. I den här boken får du mer än 80 recept på allt från snabbt halstrade primörer till indirekt grillade rotfrukter, bakade pajer och matiga gratänger, efterrätter, röror och tilltugg. Allt tillagat på grillen. Här finns något för alla – nybörjaren och grillveteranen – samlat i den enda grillboken du behöver i sommar.

Laddar ...

Glöd med Björn Frantzén

Foto: Bonnier Fakta

Gillar du nytänk med råvaran och smakerna i fokus? Då ska du hänga runt grillen hos krögaren Björn Frantzén. Här får du lära dig att grilla kött, fågel, fisk, grönt och varma efterrätter och dessutom hur du gör perfekt pommes frites och majonnäs. Och till varje rätt får du förslag på den bästa ölen att servera till. Smakerna studsar upp ur sidorna och inspirerar till att sätta igång! Här doftar tryffel, citron, vitlök, chili, kardemumma, mynta och vanilj. På grillen ligger kött som lammstek, hamburgare, kyckling, anka och köttfärslimpa, men också fisk och skaldjur i form av torsk, seabream, makrill, pilgrimsmusslor och hummer. På det gröna temat grillas fänkål, sparris, morötter, svamp, rödbetor och mer därtill. Mums!

Laddar ...

Fredagskockens bästa grilltillbehör

Foto: Bokförlaget Semic

En bra råvara räcker långt i sig själv – men det som verkligen tar grillkvällen till nya höjder är allt det goda runtomkring. Allt det som gör smakupplevelsen och njutningen så mycket större: grilltillbehören. Här hittar du mängder av spännande recept på marinader, rubs, örtoljor och glaze som ger gudomlig smak och låter dig variera köttet, kycklingen eller fisken. Här finns också fantastiska aromsmör, krämiga såser, mumsiga röror, picklade grönsaker, bästa grillbröden och inte mindre än tio varianter på pesto. För att inte tala om alla härligt matiga sallader – både sådana med grillat grönt som du lagar tillsammans med annat på grillen, och sådana som du kan förbereda i god tid innan i köket. Slösa med tillbehören och duka upp en hel grillbuffé av ljuvliga smaker!

Laddar ...

Grill

Foto: Bonnier Fakta

Smaken av grillat är fantastisk. Den dova rökigheten är kraftfull, mångtydig och njutbar. Överallt i världen lagar man mat över glöd. Detaljerna varierar, men de där härliga rökbrynta, rostade smaktonerna är likadana. Ingredienserna kan marineras, torrkryddas, rimmas. Man kan rökgrilla rejäla stekar under lock i timmar. Snabbfräsa små spett på några minuter. Pensla med basting eller glaze. Grilla med rökspån och färska örter – eller med vin eller vatten som ångar vid sidan om det glödande kolet. Bokens många recept är hämtade från hela världen. Koreanska bordsgrillade lövtunna skivor av marmorerad entrecote samsas med sötstark och saftig barbecue-bringa från Texas. Här finns förfinad saffranskyckling från Iran, argentinsk asado, braii från Sydafrika, fransk lammstek och kebab. Här finns allt från hela menyer till enklare tillbehör och mycket värdefull grillkunskap - en perfekt hjälpreda under hela grillsäsongen.

Laddar ...

Morberg grillar

Foto: Bonnier Fakta

"Så fort det är sol ska det grillas. Varför? Därför att vi gillar lite utmaning och ursprung. Och vi känner oss som kungar i eget rike när vi står där en vindstilla kväll i ångorna från varm sommarjord med ett glas vin och en lååång stekspade i nyporna. Dofterna som sprider sig synbart och retar varenda grannes grillsug. Här finns utrymme för värstingmätning också. Vem har den största grillen? Vem har den snabbaste? Vem har den minsta? P.S. Jag har lagt till några nya recept också, Salade de Bouef och en grillad lax med chèvre." Så beskriver Per Morberg sin egen kokbok, fullmatad med recept och inspiration för en härlig grillsommar.

Laddar ...

Pizza - Grädda, grilla, njut

Foto: Bokförlaget Semic

Kokboksförfattaren och matskribenten Lena Söderström tar sig här an en riktig matklassiker och visar med stor inspiration och steg för steg hur man gör världens bästa pizza hemma i sitt eget kök (eller grill). Först ett urval krispigt goda pizzadegar och flera smarta snabbalternativ när man är sugen på pizza, men inte känner att man har tid att vänta på en deg som jäser. Sedan de bästa hemlagade tomatsåserna med olika kryddningar – från klassisk tomatsås till putanesca- och enchiladasås – och de perfekta pestoalternativen. Slutligen en veritabel buffé av toppingar och tillbehör att kröna sin pizza med. Här finns recept på riktiga pizzaklassiker – margherita, mafioso, bianca, quattro stagioni – och moderna alternativ med oväntade smakkombinationer och spännande påläggsförslag. Perfekt för att laga till en riktigt smaskig pizza på grillen i sommar.

Laddar ...

Extra-tips: Tareq Taylors kyckling

Foto: Bonnier Fakta

Tareq Taylor slår ett slag för kycklingen och allt den kan användas till! Tillaga den hel, i bitar, som filé eller färs. Grilla den på spett, lägg i en mustig gryta eller woka på asiatiskt vis, eller gratinera och fritera den. I boken hittar du de bästa recepten till fest, vardag eller som fast food. Klassiker som flygande Jakob, currykyckling, coq au vin, jerkkyckling och tom ka gai varvas med nya favoriter som kycklingtacos, chicken gumbo och pollo tonnato. Tareq Taylor delar med sig av sina kockkunskaper och du får lära dig hur du styckar en kyckling, hur du kokar buljong på skrovet, hur du får det allra knaprigaste skinnet och vilka kryddor som passar perfekt till just kyckling.

Laddar ...

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE