
Semic
111 sätt att rädda planeten – enkla tips för att bli klimatsmart
179,00 kr
Läs mer
Pandemin har förändrat många matvanor.
Plugg eller arbete på distans betyder lunch hemma i stället för i skolan eller på restaurang. Festsugna hämtar hem mat från krogen i stället för att äta på plats.
Stockholmsföretaget Tamam har skapat en egen takeaway-variant för mindre svinn och godare mat.
.
– Vi har ingen restaurang och anser att takeaway-mat ska säljas kall, säger vd Anders Ericson.
En annan av grundarna, Peter Lindgren, kom med idén. Han drev tidigare resturang East vid Stureplan där en känd artist brukade beställa fiskrätter och fick dem hemkörda i taxi till Strandvägen. Sedan mikrade han dem varma igen. Misshandeln av den fina fisken gjorde lite ont i Lindgren.
Så varför inte sälja kall takeaway-mat i stället och låta kunderna fixa sista steget i tillagningen för fräschare rätter? Idén är ungefär samma som Dafgårds och Findus färdigrätter, men med restaurangsnits och mer smak.
De två köksmästarna Per Nyquist och Olof Strid berättar att svinnet i butiken är extremt litet. Det blir bara en halv soppåse i veckan eftersom de kan anpassa matlagandet till hur mycket som säljs.
– Här i köket blir det lite mer, det går aldrig att helt undvika svinn men vi jobbar som de flesta andra kockar i dag – försöker hitta ekologiska och närproducerade råvaror och vara klimatsmarta. Och vi kör matlådorna härifrån köket till butiken med cykel och elbil, säger Per Nyquist.
Olof Strid fyller i:
– Sedan ser vi till att inte köpa för mycket, vi använder allt på grönsakerna, tar vara på laxputs och använder i fiskkakorna… Tänker man lite extra går det att hålla ner svinnet.
– Som kock känns det väl sådär, men det är bra för företaget, skojar Per Nyquist med visst allvar.
– Vi försöker välja rätter som är enkla att göra klara. En fin köttbit som ska grillas kan vara svår att lyckas med. Det är enklare med en gryta eller köttbullar som bara ska värmas. Förhoppningsvis är våra instruktioner lätta att följa, säger Olof Strid.
Semic
111 sätt att rädda planeten – enkla tips för att bli klimatsmart
179,00 kr
Läs mer
– Det ökade ju varje år även före covid så jag tror att det fortsätter. Och folk verkar bara bli slöare och slöare. Ha ha. Jag är nog sista generationen som hämtar min take away själv, säger Per Nyquist.
Tamam-butik nummer två är på g i en tunnelbanestation och ytterligare fem planeras i innerstan. Funkar det, blir nästa stopp Stockholms närförorter och sedan kanske andra städer. Vd Ericson letar större kök.
– Jag har tittat på flera lunchrestauranger som fått stänga senaste året och där finns förstås också en matsal. Fastighetsbolagen föreslår att vi ska servera lunch där när pandemin dragit över. Men vi vill inte ha någon lunchrestaurang. Den tiden är delvis över. Folk har fått nya vanor, jobbar hemifrån, har möten via datorn, hämtar hem lunch och middag. Det har kommit för att stanna.
Trendspanarna på PR-byrån Food & Friends ställer varje år samman en rapport om svenska och internationella mattrender. Den för 2021 hade av förklarliga säl pandemin som tema. Här några iakttagelser och nya uttryck:
Hemmamatlagningen har fått ett uppsving. Kan vi inte gå på krogen tar vi hem mat eller lagar mer extravagant själva. Det föder trender:
(Källa: Food & Friends)
Svensson, Paul, Ekman, Christofer
Rädda maten!
239,00 kr
Läs mer
35 min
45 min
50 min
1 h 15 min
1 h
40 min
30 min
1 h 15 min