Vi testar ”Sveriges bästa falafelställe”

Amo Restaurang, Rågsvedstorget 6, Bandhagen i Stockholm 

Godare testar Amo Restaurang som blivit utsedd till Sveriges bästa falafelställe av ”Not so white guide”.
Godare testar Amo Restaurang som blivit utsedd till Sveriges bästa falafelställe av ”Not so white guide”.

Rågsveds centrum är litet, grått och runt med en fontän i mitten.

Här ligger Amo Restaurang som tidigare i år blev utsedd till Sveriges bästa falafelställe av ”Not so white guide”.

Amo Restaurang har ett stort fönster och en enkel skyltning. Utanför finns det två bord som tillhör restaurangen, men det har skvallrats om att det finns en rätt stor uteservering under sommarmånaderna på torget. 

Lokalen är steril med kaklade vita väggar och bord i marmorimitation där det står ett litet kitt med olja, salt och peppar på. Men att öppna dörren till Amo känns allt annat än sterilt. Amo betyder farbror på arabiska, och det känns familjärt att komma in till Amo Restaurang. Stämningen är varm, och det pratas mellan gäster och personal som de känner varandra sedan tidigare. 

Trots att det är eftermiddag och klockan är mellan lunch och middag så är de fyra borden i restaurangen upptagna och det kommer in folk som beställer mat från den lilla menyn konstant. Menyn som består av åtta rätter är vegetarisk, som du kan även få veganska, och alla rätter kostar under hundralappen. 

Det bjuds på falafel med hummus som topping till take away-gästerna som väntar på mat, och vissa gäster som glömmer att beställa dryck till sin mat blir bjudna på en läsk med en gest mot kylen och ett ”ta det du vill ha, nej nej, ta det” till de som försöker envisas betala.

Tyvärr är drycken inget att hänga i julgranen – det som finns är ett standardiserat läskutbud, ayran (som är en salt yoghurt-dryck) och te. Men det gör ingenting, allt är förlåtet när falafel-sandwichen kommer in. Rullen är varm och fylld med mynta, tomat, persilja, picklade grönsaker, hummus och yoghurtsås. Här kan vi glömma stark sås, det som i stället kommer med är feferoni på sidan som går att knapra på för att öka hettan.

Falafeln är fräsch, det märks att den är nygjord men det som också gör ett intryck är de picklade grönsakerna och myntan. Krispet på falafeln är otroligt och den känns knappt friterad, den har inget av det typiska oljedrypande känslan som friterad mat nästan alltid har. Falafeln är i stället lätt och luftig. Det som skapar känslan av fett i den här rätten är i stället hummusen och yoghurtsåsen, som också bryts av med de picklade grönsakerna och med myntan. Lite mer sås hade önskats, men det kan faktiskt vara en personlig preferens från en person som älskar sås. 

Förutom sandwichen testar vi även hummus med sesambröd, falafel och grönsaker. Hummusen är krämig men med mycket densitet och där under gömmer det sig också syra från citron. Grönsakerna är picklade och väldigt salta – en perfekt kombination tillsammans med hummusen. Brödet är otroligt tunt och lite segt – och väldigt svårt att sluta äta.

Man blir glad av att gå till Amo Restaurang. Det är en fin stämning och det finns en värme som sällan hittas på restauranger här. En stark rekommendation till alla som har möjlighet att gå hit.

  • Service: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus
  • Miljö: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
  • Mat: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
  • Dryckesutbud: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
  • Koncept: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus
  • Vilka ska gå hit: Alla
Publisert: