Empanadas de pino – köttfärspiroger

5 (7 röster)

Så bakar du goda empanadas – välj fyllning av kött, kyckling eller vegetariskt recept

Foto: Thinkstock

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

De små pirogerna empanadas finns i Spanien och i stort sett hela sydamerika. De passar perfekt på buffén, mellanmålet eller till fredagsmyset. Fyll med köttfärs, kyckling eller bönröra.

Empanadas

Antal: 10 Förberedelsetid: 20 minuter Tillagningstid: 40 minuter

Ingredienser:

Deg

  • 1,75 dl mjölk

  • 5 dl vetemjöl

  • 0,5 tsk bakpulver

  • 0,5 tsk salt

  • 1 äggula

  • 1 ägg

  • 3 msk matolja

Fyllning

  • 20 russin

  • 10 svarta oliver

  • 4 ägg

  • 3 msk olja

  • 0,5 tsk kumminfrön, eller mald kummin

  • 350 gram nötfärs

  • salt

  • 1 tsk paprikapulver

  • 1 tsk chilipeppar, eller en färsk chili

  • 2 st vitlöksklyftor

  • 2 gula lökar

  • 1 tsk oregano

  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Degen: Blanda alla torra ingredienser. Vispa ihop mjölk, äggula och olja. Häll i mjölblandningen och arbeta samman till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig.

  3. Fyllning: Koka äggen så de blir hårdkokta.

  4. Hacka och fräs löken i oljan tills den får en karamelliserad yta. Tillsätt chili, kummin och paprika och fräs i ytterligare någon minut. Lägg i köttfärsen och låt den bli brynt.

  5. Pressa i vitlök och tillsätt oregano. Smaka av med salt och peppar. Smaka av och tillsätt mer chili och kummin om du tycker det behövs.

  6. Dela degen i 10 bitar. Rulla varje bit till en boll och kavla ut till en rund platta, cirka 10 cm i diameter.

  7. Skala och dela äggen i klyftor. Lägg en sked köttfärs, en äggklyfta, en oliv och ett par russin på degplattan.

  8. Pensla kanterna med vatten och vik dubbel så det blir en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så det blir tätt och ett fint mönster. Eller vik över en liten bit i taget och tryck till med tummen så det blir en veckad kant längs progen. Pensla med uppvispat ägg.

  9. Grädda i cirka 20 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Paj recept

Spanien