Wallenbergare – en klassiker med historia

3,7 (12 röster)

Wallenbergare med potatismos – klassisk svensk husmanskost

Foto: Håkan Thörnström
Wallenbergare – husmanskost när den är som bäst.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Wallenbergare hör till en av våra mest älskade klassiker. Namnet Wallenbergare har lite olika bakgrundshistorier. Mest troligt är rätten uppkallad efter häradshövdingen Marcus Wallenbergs hustru Amalia Wallenberg, vars far var läkaren och kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl som ville hylla sin dotter. Här är ett riktigt bra recept för en lyckad Wallenbergare.

Wallenbergare

Antal: 4 portioner Förberedelsetid: 20 minuter Tillagningstid: 30 minuter

Ingredienser

  • 500 g finmalen kalvfärs

  • 3 äggulor

  • 1 tsk salt

  • 1 krm vitpeppar

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 dl ströbröd

  • 50 g smör

Till servering:

Potatismos:

  • 1 kg potatis

  • 2 dl mjölk

  • 25 g smör

  • 1 krm salt

  • 2 krm vitpeppar

Brynt smör:

  • 200 g smör

1 dl rårörda lingon

Gör så här:

  1. Blanda kalvfärs, äggulor, salt och peppar till en jämn smet. Rör i lite grädde taget. Forma till 8 jämnstora biffar.

  2. Vänd försiktigt biffarna i ströbrödet och låt vila på en skärbräda cirka 5 min. Smält smör på låg värme i en stekpanna och stek biffarna 10–12 minuter, vänd några gånger. De ska inte hårdstekas utan bara hållas ljust bruna.

  3. Servera med potatismos, brynt smör, rårörda lingon, och gröna ärtor.

Potatismos:

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten 10–15 min. Häll av kokvattnet. Värm mjölken med smöret i en kastrull och häll det över potatisen.

  2. Vispa moset riktigt luftigt med elvisp. Smaksätt med salt och peppar.

Brynt smör:

  1. Smält smöret på hög värme i en kastrull.

  2. Vispa smöret på fortsatt hög värme tills det blir bärnstensfärgat och doftar nötigt. Om du inte vispar kan det brännas och då blir det inte gott.

  3. Använder du en termometer så är smöret är perfekt brynt vid 125°.

  4. Ta av från värmen och häll över i en liten såssnipa, se till att få med det bruna också, det är där den goda smaken sitter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept