Wallenbergare med potatismos, ärtot, brynt smör och rårörda lingon.
Wallenbergare med potatismos, ärtot, brynt smör och rårörda lingon.

Wallenbergare med potatismos

3,5 (22 röster)

Wallenbergare hör till en av våra mest älskade klassiker inom husmanskost. Här är ett riktigt bra recept för en lyckad Wallenbergare gjord på kalvfärs. Servera med potatismos, brynt smör och rårörda lingon.

Wallenbergare

  • Ingredienser

  • 500 g kalvfärs max. 15%, finalen
  • 3 äggulor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • vispgrädde
  • 1 dl ströbröd
  • 50 g smör
  • Potatismos:

  • 1 kg potatis
  • 2 dl mjölk
  • 25 g smör
  • 1 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • Brynt smör

  • 200 g smör
  • Till servering

  • 1 dl rårörda lingon

Gör så här

Varför heter det Wallenbergare?

Namnet Wallenbergare har lite olika bakgrundshistorier. Mest troligt är rätten uppkallad efter häradshövdingen Marcus Wallenbergs hustru Amalia Wallenberg, vars far var läkaren och kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl som ville hylla sin dotter.

LÄS VIDARE