Här är 2007 års nya mattrender

MAT & DRYCK

Pyttedesserter inne – skandinaviskt ute

Att sätta i sig fem desserter efter middagen är helt rätt om du vill vara en trendig restaurangbesökare i år.

Pyttedesserter, som du slevar i dig i en enda tugga, är den hetaste mattrenden just nu.

Vad som toppar ute-listan är mindre smickrande för oss nordbor – skandinavisk mat.

Foto: Rätt i år Pyttedesserter är helt rätt 2007. Här är en minimousse av vit choklad.

Över tusen kockar på kända restauranger runt om i USA fick frågan om vad som är de hetaste i matväg 2007.

Trenden är tydlig – det ska vara smakrikt, hälsosamt och smått.

Kockarna listade pyttedesserter som det allra hetaste. På många trendiga restauranger kan man numera beställa munsbitsdesserter för under två dollar.

Gigantiska äppelpajer badande i vaniljkräm har fått ge vika för minitårtbitar och små luftiga suffléer.

– Pyttedesserter ger inga skuldkänslor. Hälsotrenden är tydlig och små desserter får oss inte att känna oss som glupska matvrak, säger Greg Kirrish på National Restaurant Assiosiation, som sammanställt undersökningen.

Vill ha variation

Han menar också att restaurangbesökare av i dag vill ha så mycket variation som möjligt. Den som inte behöver hålla koll på vikten kan beställa fyra eller fem pytte-efterrätter för samma pris som en vanlig dessert och få mer smakupplevelser för pengarna.

– Det är det perfekta sättet att avsluta en måltid, tycker Greg Kirrish.

När det gäller frukt är granatäpplet trendigast i år.

Innekockarna experimenterar med granatäpple både i huvudrätter och i efterrätter. Frukterna som är på väg ut är kiwi och stjärnfrukt.

– Precis som när det gäller mode vill vi ständigt ha nya influenser, säger Greg Kirrish. Äpplen är tidlösa, men kiwin har spelat ut sin roll som trendig frukt.

Salter av olika slag står också högt i kurs hos kockarna som spått vad som blir nästa års mattrender. För några år sedan började det flinglika havssaltet dyka upp på många restauranger. Nu har kockarna börjat laga mat med allsköns salter. Det rosa saltet från Hawaii, det franska havssaltet och rökt salt är bara några exempel.

Skandinaviskt på väg ut

När det gäller mat som är på väg ut hävdar undersökningen att skandinavisk mat ligger pyrt till. Rårakor, köttbullar i brun sås och Biff Rydberg är otrendigt.

– Skandinavisk mat anses generellt vara fet och ganska smaklös, säger Greg Kirrish. Det är inte vad restaurangbesökarna prioriterar just nu.

Men den norske kocken Morten Sohlberg på den skandinaviska restaurangen Smorgas Chef i New York håller inte med.

– Jag tror snarare skandinavisk mat är på väg in, säger han. Vi har tre fullproppade restauranger på Manhattan och känner inte av att vi är ute.

Morten Sohlberg menar också ryktet om att skandinavisk mat skulle vara fet och ohälsosam inte är sant.

– Vi serverar mycket fisk och jag tror amerikanerna har något att lära av oss när det gäller hälsoriktig mat. Hemma i Skandinavien är bara 1 av 300 personer gravt överviktiga. I USA gäller det var tredje.

Mattrender 2007

Foto: Minitårtbitar av vit choklad med blåbär.

Katarina Andersson ([email protected])