Gurkmeja – illgul hälsobomb

Hälsosam mat

Supermaten: Gurkmeja

Gurkmeja är en rot som ingår i familjen ingefärsväxter.

Det aromatiska ämnet curcumin är det som ger gurkmejan dess illgula färg, och på senare tid har det här ämnet också visat sig ha flera positiva, vetenskapligt bevisade, hälsoeffekter. Den smakar inte särskilt starkt i sig men används ofta som en färgsättande ingrediens i curryblandningar, grytor och soppor.

Inom folkmedicin har gurkmeja länge använts för att lindra olika typer av magbesvär men har också påståtts kunna hjälpa mot depression.

Att äta gurkmeja rakt upp och ner är inte enkelt. I pulverform är gurkmeja torr och pudrig och smakar inte särskilt angenämt i stor dos. Gurk­mejans allra ivrigaste fans blandar i stället ner en matsked i vatten och sväljer raskt. Ett enklare sätt att få i sig mer av den gula hälsokryddan är att använda den oftare som krydda och färgsättare i matlagning.

Superkraft: Skyddar hjärtat

Ämnet curcumin är en kraftfull antioxidant och 2012 gjordes en studie på hjärtpatienter som visade att ett dagligt intag av det sänkte risken för patienterna att få tillbaka sina hjärt­besvär. Gurkmeja är inte hjärtmedicin, men tycks ha positiva effekter på lilla hjärtat.

Anfaller: Magsyran

I en studie som gjordes i Thailand i slutet på 1980-talet visade sig tabletter med gurkmeja-­extrakt lindra sura uppstötningar. Orsak­en till det, trodde forskarna, har att göra med att gurkmeja är rik på antioxidanter.

Hemligt vapen: Reparerar hjärnan

Ämnet turmeron som finns i gurkmeja har i en ny tysk studie visat sig ha positiva effekter på hjärnans nervceller. Forskarna kallar turmeron för ett verktyg i hjärnans reparationskit.

Mia Sahl

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "ABC" finns hos Nordic Nest – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Hälsosam mat

LÄS VIDARE

Så enkelt gör du egen shot med gurkmeja

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsosam mat