Snabbt & lätt till barnen

Linda Skugge ger ut kokbok för barnfamiljer

Linda Skugge är inte bara trebarnsmorsa och före detta superbloggare.

Nu slår hon sig in i kokboksbranschen med lättlagade familjerecept för hela veckan.

Vi använder lätta och klassiska recept fast hottar upp dem lite. Det är fortfarande chili con carne och falukorv, men lite roligare, säger hon till Söndag.

Tillsammans med kocken Tobias Holmberg presenterar hon recept som sträcker sig över hela veckan med målet att hjälpa inspirations-törstande föräldrar att klara sig bättre i köket.

–?Mina barn gillar när man skojar till det lite med maten och gör falukorvshjärtan med en pepparkaksform eller målar gubbar med ketchupen.

Linda delar även med sig av personliga tankar om sitt eget familjeliv och förhållandet till sina barn som en extra krydda till recepten.

Vad är viktigast att tänka på när det handlar om barn och mat?

–?Det gäller att slappna av och inte ha så höga förväntningar. Jag tror det gäller att gilla läget och acceptera att barnen inte alltid har det bästa bordskicket och sätter sig under bordet och skriker lite då och då.

Recept: Tobias Holmberg

Foto: Milis Smith

Samtliga recept och bilder ur boken Mamma, jag är hungrig av Linda Skugge (Ica bokförlag).

Biff hoisin med ris

4 portioner

1 dl hoisinsås

500 g lövbiff, skuren i tunna strimlor

2 msk färskriven ingefära

2 msk rapsolja

1 liten gul paprika, strimlad

1 liten röd paprika, strimlad

1 liten rödlök, i tunna klyftor

Tillbehör: Ris av valfri sort.

Gör så här:

1. Häll hoisinsåsen över köttet och blanda i ingefäran. Marinera i ca 1 timme i kylskåpet.

2. Stek biffen med marinaden i en het stekpanna eller wok med rapsolja i ca 2 minuter, tillsätt paprika och rödlök och stek i någon minut till.

3. Servera med nykokt ris.

Lammfärsbiffar med kall fetaostsås

4 portioner

400 g lammfärs

1 äggula

1 tsk salt

1 krm torkad timjan

1 krm svartpeppar

1/2 dl vatten

Ca 200 g fårost, smulad

3 dl gräddfil eller turkisk yoghurt

Tillbehör: 100 g körsbärstomater, oliver av valfri sort, kokt potatis och någon färsk ört.

Gör så här:

1. Blanda lammfärsen med äggula, kryddor och vatten i en rymlig bunke. Arbeta färsen väl och forma till fyra biffar på vattensköljd skärbräda.

2. Blanda fårosten med gräddfil i en skål och ställ in i kylen och låt den dra åt sig smakerna.

3. Stek biffarna i en het stekpanna med olivolja, ca 4 minuter på varje sida tills de är genomstekta och har fått en fin färg.

4. Servera biffarna med fetaostsås, sallad på körsbärstomater och oliver och kokt potatis. Toppa gärna med färska örter.

Renskavsrulle med mandelpotatis

4 portioner

400 g renskav

1 liten gul lök, finhackad

1 msk smör

2 msk grädde

Salt och svartpeppar

4 stora tunnbröd

8 mandelpotatisar, skalade och kokta

Några salladsblad av valfri sort

Tillbehör: Rårörda lingon.

Gör så här:

1. Stek renskav och lök i smör i ca 5 minuter. Tillsätt grädden och låt koka tills köttet känns mört. Smaka av med salt och svartpeppar.

2. Lägg ut tunnbröden på en arbetsbänk. Krossa mandelpotatisen över bröden, lägg på sallad och fördela renskavsröran. Rulla ihop, toppa med lite lingon och servera direkt.

Pastaskruvar med gräddpesto och kräftstjärtar

4 portioner

400 g pastaskruvar

Ca 1/2 dl pesto från burk

1 dl matlagningsgrädde

200 g kräftstjärtar

Några blad romansallad

4 citronklyftor

Gör så här:

1. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Slå av vattnet och skölj ur kastrullen.

2. Värm upp pesto och grädde i kastrullen på svag värme.

3. Rör ner pastan i gräddpeston och blanda väl.

4. Servera pastan och toppa med kräftstjärtar, romansallad och citronklyftor.

Kycklingwok med äggnudlar

4 portioner

4 kycklingbröst, skurna i strimlor

1 msk sojasås

Ca 400 g frysta wokgrönsaker ­eller valfria färska grönsaker

1 msk rapsolja

2 msk sötsur sås eller liknande

Salt och svartpeppar

Tillbehör: Koka äggnudlar eller nudlar av valfri sort.

Gör så här:

1. Marinera kycklingstrimlorna i sojasås i ca 10 minuter.

2. Stek eller woka kyckling och grönsaker i en het stekpanna med lite olivolja i ca 8 minuter tills kycklingsbitarna är genomstekta. Tillsätt sötsur sås och smaka av med lite salt och svartpeppar. Servera direkt med nykokta äggnudlar.

Publisert:

LÄS VIDARE