Rödbetspaj på kikärtor, fetaost och rosmarin

Foto: Lennart Weibull
Ett extra frasigt pajskal som du fyller med rödbetor och fetaost eller din vad du har hemma.
MAT & DRYCK

Ett frasigt pajskal på kikärter och havregryn är enkelt att mixa ihop. Fyll som här med rödbetor och fetaost eller gör din egen variant.

Rödbetspaj på kikärtor, fetaost och rosmarin

Pajskal

Ingredienser:

  • 1 förpackning kokta kikärter (380 g, avrunnen vikt ca 230 g)

  • 1 dl havregryn (40 g)

  • 1⁄2 dl olivolja

  • 1⁄2 tsk salt

  • olivolja till formen

Gör så här:

  1. Häll av, skölj och låt kikärterna rinna av väl.

  2. Lägg havregrynen i en matberedare och mixa till ett fint mjöl.

  3. Tillsätt kikärter, olja och salt. Mixa till en slät deg.

  4. Tryck ut degen i en smord form, cirka 24 cm i diameter. Se till att bottnen inte blir alltför tunn. Forma aluminiumfolie till ett band och fodra pajkanten på insidan så att degkanten hålls uppe.

  5. Kyl formen i cirka 30 minuter.

  6. Sätt ugnen på 200 grader.

  7. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna något innan pajskalet fylls och gräddas.

Fyllning

Ingredienser:

  • 400 g små blandade röd-, gul- och polkabetor

  • 1 rödlök, skalad och klyftad

  • 50 g grönkålsblad, skurna

  • 3 dl turkisk yoghurt (10 %)

  • 3 ägg

  • 1 msk flytande honung

  • 2 dl riven lagrad ost (t ex cheddar)

  • 2 tsk finhackad färsk rosmarin

  • 1 tsk salt

  • 1⁄2 tsk malen svartpeppar

  • 100 g fetaost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Lägg betorna på en plåt. Baka i mitten av ugnen i cirka 45 minuter eller tills de är mjuka (de kan bakas samtidigt med pajskalet). Låt svalna något och skala dem. Dela betorna på mitten.

  3. Höj värmen till 225 grader.

  4. Lägg hälften av betorna, löken och grönkålen i pajskalet.

  5. Vispa ihop yoghurt, ägg, honung, ost, rosmarin, salt och peppar i en bunke. Häll smeten i pajskalet.

  6. Lägg på resten av betorna, lök och stick ner några grönkålsblad. Smula över fetaosten.

  7. Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter eller tills pajen fått fin färg.

Recept ur boken ”Baka med bönor” av Lina Wallentinson och Lennart Weibull (foto) Bonnier fakta.

ARTIKELN HANDLAR OM