Provensalsk fisksoppsgryta

Härligt doftande provensalsk fiskgryta med musslor

Foto: STEFAN WEITTANEN
Provensalsk fisksoppsgryta

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Franska smaker och fisk, det vattnas redan i munnen. Blanda olika sorters fisk både för smaken och för ögat.

Provensalsk fisksoppsgryta

4 portioner

Ingredienser:

700 g grytbitar av fisk, gärna flera sorter, t ex lax, torsk, kolja, sej 

10 blåmusslor 

2–3 dl skalade räkor

Grytbas:

1 knippe salladslök 

1 liten fänkål 

2–3 vitlöksklyftor 

1/2 pkt saffran, 0,25 g 

ca 7 dl kokande vatten 

3 msk olivolja 

2 dl grillad paprika, hemlagad eller köpt på burk 

1 höns- eller fiskbuljongtärning 

1/2 tsk paprikapulver 

1/4 tsk chiliflingor 

1 burk krossade tomater, 400 g

salt

Till servering:

2 msk hackad persilja 

vitlöksmajonnäs

Gör så här:

  1. Börja med grytbasen. Ansa och skiva salladslöken. Ansa och finhacka fänkålen. Skala och skiva vitlöken. Blanda saffran och 1 dl av det kokande vattnet i en skål. Låt stå i ca 5 minuter.

  2. Hetta upp olivoljan i en stor gryta och fräs löken, fänkålen och vitlöken i ca 1 minut. Tillsätt paprikan, smulad buljongtärning, paprikapulver och chiliflingor, fräs under omrörning i ca 3 minuter.

  3. Blanda i saffranet med vattnet och de krossade tomaterna. Späd grytan med hälften av vattnet, koka upp och koka grytbasen i ca 10 minuter.

  4. Späd med resten av vattnet och koka upp. Smaka av med salt.

  5. Lägg fiskgrytbitar och musslor i grytan, koka upp och koka under lock tills fisken är precis genomkokt och musslorna öppnat sig, i 5–8 minuter.

  6. Vänd ner räkorna. Ta grytan av värmen och låt stå i ca 5 minuter.

  7. Toppa soppan med persiljan och servera med vitlöksmajonnäs.

Recept av Lena Söderström, ur boken ”Grytor - från lättlagat till lyx” (Semic).
Foto: Stefan Weittanen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept