Nu tar vi teet kallt

1 av 2 | Foto: KRYDDA MED CITRON Camilla Östergren på Wayne"s coffee gör den ena tillbringaren is-te efter den andra. I år har försäljningen av is-te formligen exploderat och vi dricker allt mer frappe, kallt smaksatt kaffe.
MAT & DRYCK

Det säljs på kaféer, restauranger och i de flesta butiker.

Is-te är sommarens mesta törstsläckare.

- Sedan vi började göra vårt eget is-te säljer det som aldrig förr, säger Camilla Östergren på Wayne"s coffee i Stockholm.

Just nu pågår en stor kampanj med kalla drycker.

Kallt kaffe säljer

Förutom is-te hårdlanseras även frappe, kallt smaksatt kaffe, och så kallade smoothies, fruktdrinkar.

Is-te är det som ökar mest i försäljningen. Camilla har svårt att hålla räkningen på hur många karaffer is-te hon blandar till per dag.

Går bra i Sverige

Dryckesindustrin satsar hårt på denna nya modefluga.

Under våren har Nestea lanserats i Sverige.

Genomslaget bland svenskarna har varit enormt, berättar Coca Colas informationschef, Richard Sjöberg.

- Det har formligen exploderat. Det här är någonting som vi kommer att fortsätta satsa stort på i framtiden, säger han.

Stor beställning

Camilla Östergren har just blivit klar med en ny omgång is-te.

Knappt har hon ställt ner karaffen i kylen förrän hon får ta fram den till disken igen.

Ett glatt gäng unga tjejer och killar har precis gjort en större beställning av kollegan Majsan. Vad de vill ha?

Is-te förstås.

Gör ditt eget is-te

Camilla Östergrens recept på is-te:

Drick tre liter varje dag i värmen

Bengt Saltin, fysiolog vid Rikshospitalet i Köpenhamn, ger dryckestips i värmeböljan: Drick det som smakar bäst, men undvik socker.

Is-te åt alla

Nneka Amu