Knepet: Så gör du din egen tomatsås

Italiensk tomatsås – passar bra till pasta eller pizza

1 av 5 | Foto: Grovhacka basilikan, skala och grovhacka rödlöken och vitlöken .

avMadeleine Brohlin

MAT & DRYCK

Tomatsåsen kan användas till grund om du till exempel vill göra ratatouille‎, pizza eller en pastaås. 9 mars betyder tomatsåsens dag. Här berättar kocken Johannes Johansson hur du gör hans italienska tomatsås.
– Hemligheten är att man använder cocktailtomater, säger han.

Tomatsås – på italienskt vis

Du behöver:

  • 1 kruka färsk basilika

  • 1 rödlök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 dl olivolja

  • 2 dl vitt vin

  • 2 burkar skalade cocktailtomater

  • 2 msk socker

  • 2 lagerblad

  • salt, svartpeppar

Så gör du:

1. Grovhacka basilikan, skala och grovhacka rödlöken och vitlöken .

2. Fräs allt i en kastrull med olivoljan.

3. Tillsätt tomater, vin, lagerblad salt och peppar.

4. Låt småkoka i 20 minuter.

5. Ta upp lagerbladen ur såsen och mixa såsen till önskad konsistens.

6. Smaka av tomatsåsen med socker, salt och peppar

Tips: Tomatsåsen går utmärkt att spara i kylen 7-8 dagar eller frysa i mindre förpackningar.

Behöver inte koka länge

– Hemligheten är att man använder cocktail-tomater. De är lite sötare, annars brukar man tillsätta mycket socker. Men det behöver du inte nu. På det här sättet blir det lite mer djup i såsen, förklarar han.

– Jag hade min praktik i Italien när jag läste hotell och restaurang och arbetade på en italiensk lyxrestaurang så där lärde jag mig att göra tomatsås.

Han menar att man ska passa på att göra en större mängd, som du antingen kan förvara i kylskåpet i upp till två veckor eller frysa in.

– Tomatsåsen behöver inte koka i ett halvt dygn. Många kockar säger att man ska koka såsen jättelänge men det behöver man inte. När jag var i Italien kokade vi såsen i en halvtimme ungefär, den blir god ändå. Och många tror att det är krångligt att göra en egen tomatsås, men det är väldigt lätt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Såser