Knepet: Så gör du din egen tomatsås

MAT & DRYCK

Italiensk pastasås – passar till pasta eller pizza: ”Många tror att det är krångligt”

1 av 5 | Foto: Grovhacka basilikan, skala och grovhacka rödlöken och vitlöken .

9 mars betyder tomatsåsens dag. Här berättar kocken Johannes Johansson hur du gör hans italienska tomatsås.
– Hemligheten är att man använder cocktailtomater, säger han.

Visste du att tomatsåsen har sin egen dag? 9 mars kan vi njuta lite extra av en god tomatsås, kanske till pastan eller på pizzan.

Kocken och egenföretagaren Johannes Johansson vet hur du lyckas göra en egen tomatsås.

– Jag hade min praktik i Italien när jag läste hotell och restaurang och arbetade på en italiensk lyxrestaurang så där lärde jag mig att göra tomatsås.

– Hemligheten är att man använder cocktail-tomater. De är lite sötare, annars brukar man tillsätta mycket socker. Men det behöver du inte nu. På det här sättet blir det lite mer djup i såsen, förklarar han.

Behöver inte koka länge

Han menar att man ska passa på att göra en större mängd, som du antingen kan förvara i kylskåpet i upp till två veckor eller frysa in.

Tomatsåsen kan användas till grund om du till exempel vill göra ratatouille‎, pizza eller en pastaås.

– Tomatsåsen behöver inte koka i ett halvt dygn. Många kockar säger att man ska koka såsen jättelänge men det behöver man inte. När jag var i Italien kokade vi såsen i en halvtimme ungefär, den blir god ändå. Och många tror att det är krångligt att göra en egen tomatsås, men det är väldigt lätt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept