Saffranspannkaka

Så gör du en god saffranspannkaka

avAftonbladet

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Gyllengul och vacker - saffranspannkaka. Servera gärna med hjortron.

”Den här gyllengula saffranspannkakan är mångas favorit, gärna med hjortron till. Om det mot förmodan blir något kvar är den supergod att äta dagen efter också”, tipsar kocken Niklas Ekstedt.

Saffranspannkaka

Portioner: 6 på en buffé Förberedelsetid: 15 min Tillagningstid: 30 min

Ingredienser:

  • 1 kg färdigkokt grötris

  • 1⁄2 g saffran (1 paket)

  • 1 tsk vaniljpulver

  • 1⁄2 dl strösocker

  • 1⁄4 tsk salt

  • 1 1⁄2 dl vispgrädde

  • 3 ägg

  • 30g mandelspån

  • lättvispad grädde och sylt till servering

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda saffran med vaniljpulver, strösocker och salt. Blanda det med grädden.

  2. Vispa äggen lätt.

  3. Vänd ner dem i den kokta gröten tillsammans med mandelspån och saffransblandningen. Hemkokt gröt kan behöva smakas upp med lite extra socker jämfört med färdigköpt.

  4. Smörj en ugnssäker form med smör. Häll i smeten (den ska bli 2–3 cm tjock). Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.

  5. Servera ljummen med lättvispad grädde och sylt. (Den fungerar också bra att spara och servera dagen efter.

Recept ur boken ”Niklas Jul” (Triumf förlag), Foto: Heléne Pe, Wolfgang Kleinschmidt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Julmat

Jul

Julgodis

Buffé