Foto: Kaloribomben.se

Gör Anders franska pepparkakor istället

3,5 (4 röster)

Visst finns det plats för lite omväxling i jul.
Testa Anders recept på franskt skurna pepparkakor med mandel.
De är enkla att göra – och med en deg i kylen kan du ha nygräddade kakor redo innan kaffet är klart.

I grunden är Anders Vesterlund civilekonom, men passionen för bakning tog över. I dag har han utbildat sig till konditor, och på bloggen ”Kaloribomben.se” duggar uppdateringarna tätt. Ett exempel är alternativet till de traditionella pepparkakorna.

Det var när Anders ville servera något lite annorlunda till sitt eget glöggmingel som han valde skurna pepparkakor. Bloggaren upptäckte att den franska varianten med mandel faktiskt var ännu godare än de svenska. Och de går dessutom snabbt att laga.

– De här ”franskt skurna” pepparkakorna passar alldeles perfekt om du har kort om tid eller saknar tålamod. Ibland har man inte lust att stå och kavla och göra figurer i en evighet. Degen går fort att röra ihop och ett par timmars vila i kylen, gärna över natten. Sedan är det lätt att ta fram den när det står gäster i dörren, säger Anders Vesterlund.

De är givetvis perfekta att till ditt glöggmingel, men ett tips är att servera de kraftfulla och kryddiga pepparkakorna ljumna tillsammans med gorgonzolaost och hjortronsylt. Och att få snygga kakor är inte alls komplicerat – bloggaren konstaterar att det enkla oftast är det mest raffinerade.

– Fram med en vass kniv, men jag själv kör med osthyvel för att få dessa riktigt spröda och lövtunna. Jag har alltid ett par rullar i kylen för oväntade gäster. Lätt att skära av ett gäng och grädda samtidigt som man kokar kaffet eller värmer på glöggen, säger Anders.
Se receptet nedan.

En portion motsvarar en sats pepparkakor.

Degen behöver kylas innan den gräddas, gärna över natten. Tiden för kylning är inte inräknad i tidsberäkningen.

Franskt skurna pepparkakor

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 2 dl sötmandel
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 135 g strösocker
  • 140 g ljus sirap
  • 2 tsk ingefära, malen
  • 2 tsk kanel, malen
  • 2 tsk kryddnejlika, malen
  • 1 tsk bikarbonat
  • 330 g vetemjöl

Gör så här

avJohn Edgren

ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Recept

Julgodis

Fransk mat

MER OM MAT & DRYCK