Gör Anders franska pepparkakor istället

Foto: Kaloribomben.se
MAT & DRYCK

Visst finns det plats för lite omväxling i jul.
Testa Anders recept på franskt skurna pepparkakor med mandel.
De är enkla att göra – och med en deg i kylen kan du ha nygräddade kakor redo innan kaffet är klart.

I grunden är Anders Vesterlund civilekonom, men passionen för bakning tog över. I dag har han utbildat sig till konditor, och på bloggen ”Kaloribomben.se” duggar uppdateringarna tätt. Ett exempel är alternativet till de traditionella pepparkakorna.

Det var när Anders ville servera något lite annorlunda till sitt eget glöggmingel som han valde skurna pepparkakor. Bloggaren upptäckte att den franska varianten med mandel faktiskt var ännu godare än de svenska. Och de går dessutom snabbt att laga.

– De här ”franskt skurna” pepparkakorna passar alldeles perfekt om du har kort om tid eller saknar tålamod. Ibland har man inte lust att stå och kavla och göra figurer i en evighet. Degen går fort att röra ihop och ett par timmars vila i kylen, gärna över natten. Sedan är det lätt att ta fram den när det står gäster i dörren, säger Anders Vesterlund.

Med gorgonzola och hjortronsylt

De är givetvis perfekta att till ditt glöggmingel, men ett tips är att servera de kraftfulla och kryddiga pepparkakorna ljumna tillsammans med gorgonzolaost och hjortronsylt. Och att få snygga kakor är inte alls komplicerat – bloggaren konstaterar att det enkla oftast är det mest raffinerade.

– Fram med en vass kniv, men jag själv kör med osthyvel för att få dessa riktigt spröda och lövtunna. Jag har alltid ett par rullar i kylen för oväntade gäster. Lätt att skära av ett gäng och grädda samtidigt som man kokar kaffet eller värmer på glöggen, säger Anders.
Se receptet nedan.

Franskt skurna pepparkakor

Ingredienser: 
2 dl sötmandel
200 gram rumsvarmt smör
135 gram strösocker
140 gram ljussirap
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
2 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk bikarbonat
330 gram vetemjöl
Gör såhär:
Skålla mandel om det behövs, skala den och hacka grovt. Rör därefter ihop smöret, socker och sirapen. Tillsätt sedan mandeln och alla kryddor och rör om ordentligt. Ta en skål där du blandar ihop vetemjölet och bikarbonaten och sikta ner detta i degen. Blanda detta – och mot slutet är det bra att ta till nävarna för att knåda in mjölet riktigt ordentligt.
Ta nu upp degen på en lätt mjölat bakbord och dela den i två delar. Rulla ut varje del så den blir ca 25 cm lång. Linda sedan in rullarna i plastfolie, var för sig och lägg dem i kylskåpet så att de blir riktigt kalla – gärna över natten om man har möjlighet.
Sätt nu ugnen på 175º ta ut rullarna ur plastfolien och skär tunna skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Dessa skall sedan gräddas i mitten av ugnen ca 8 – 10 minuter så de får en lätt mörkbrun färg och är frasiga (det värsta är mjuka och mjöliga kakor). Låt dem kallna på ett galler.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Jul