Expert: ”Okej dricka rosé även i feburari”

MAT & DRYCK

Vill krossa vanliga myterna Svenskens tre favoriter

Foto: Lars Torstenson.

Glöm myten om rosé som ett ”vårvin”.

Experten Lars Torstenson tycker rosévin är perfekt – året runt.

– Svenskarna måste våga servera det lite oftare, vi är lite fega. Det är okej att dricka rosé även i februari, säger han.

Han är förmodligen en av Sveriges största kännare av rosévin och bor sedan 25 år tillbaka i rosévinets ”mecka” Provence i sydöstra Frankrike.

I sitt nya hemland har Lars Torstenson utsetts till årets vinmakare flera gånger. Kort och gott: Det han inte vet om rosévin är förmodligen inte värt att veta.

– De här vinerna har ju funnits länge, de senaste årens fluga har verkligen gjort att det kommit ännu fler bra roséviner på marknaden. Rosé är hett både hos konsumenter och producenter, säger Lars Torstensson.

Populärt i Frankrike

I Sverige dricks rosé främst på våren och sommaren.

Lars Torstenson tycker dock att svenskarna begränsar sig – helt i onödan.

– I Sverige är det ett typiskt årstidsvin, men här i Frankrike säljs det i princip lika mycket rosé som vitt året runt. Rosén tar plats på ett helt annat sätt än hemma i Sverige. Matrosé funkar minst lika bra till en fisksoppa i november som ett glas vitt.

Skillnad på rosé och rosé

Matrosé ja. Vad många kanske inte känner till finns det två olika typer av rosévin: Smakrika roséviner som passar bra med mat ­ – och aperitifer med lättare smak.

– Du känner skillnad genom att matrosén är mer kraftfull i smaken, på så vis kan vinet bättre möta upp andra smaker. De är allround och fungerar till fisk, sushi, vegetariskt och en del ljust kött. Aperitifrosén smakar lite mindre, ofta doftar den lite mindre och framförallt är doften mer ensidigt och lättsamt fruktig.

Finns det någon mat rosé inte passar till?

– Är du inbiten älgsteksälskare är kanske rosé inte rätt, haha.  Samma sak med annat tyngre rött kött. Mat med feta såser funkar inte heller riktigt.

”Kommer öka även här”

Lars Torstenson spår att roséns segertåg fortsätter.

Han hoppas också att vinet framöver blir mer populärt i Sverige även vintertid.

– Det ökar i princip i alla andra stora vinländer och jag tror det kommer öka även här. Om tre år kommer vi se mer köp vintertid, vi behöver bara våga servera det till annat än fisk och sommargrillen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vin