5-sorters-löksoppa med salvia och ost

MAT & DRYCK

Franskt och lyxigt – för en billig peng.

Soppa är sofistikerat och enkelt på samma gång.

Så testa en löksoppa med salvia och cheddar

Att göra en soppa från grunden tar ofta lite tid, men resultatet är väl värt det. Torsdagssoppan den här veckan är en variant på klassisk fransk löksoppa. Här blandas fem sorters lökar med salvia i en salig blandning, ett recept som hämtats från Aftonbladet Mat&Vins februarinummer.

Så unna dig själv och din familj en riktigt bra soppmiddag.

✓ Gör så här:

1. Häll smör, 2 skvättar olja, salvia och vitlök i en tjockbottnad gryta med nonstick-beläggning. Tillsätt lök, schalottenlök och purjolök, salta och peppra och lägg på locket lite på glänt. Fräs på

svag värme i 30 minuter (låt det inte få för mycket färg).

2. Ta av locket och fräs i ytterligare 20 minuter tills löken är mjuk och gyllenbrun, rör om då och då.

3. Tillsätt buljong, låt koka upp, sänk värmen och sjud i 10–15 minuter.

4. Värm ugnen till 250 grader. Rosta bröden. Smaka av soppan med salt och peppar, häll upp den i ugnsfasta serveringsskålar och ställ dem på en bakplåt. Lägg en rostad brödskiva överst, strö på osten och droppa på lite worcestershiresås.

5. Vänd de sparade salviabladen i lite olja och lägg dem ovanpå brödskivorna. Ställ in bakplåten högt upp i ugnen i cirka 5 minuter tills osten har smält. Lyft försiktigt ut plåten och ställ fram soppskålarna på bordet och njut!

ARTIKELN HANDLAR OM