”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”

Zero-waste-författaren om konsten att använda spill, spad och kanter

Av: 

Jon Hansson

– Mitt synsätt gör överbliven mat till en lösning snarare än ett problem. Titta in i kylen och frysen och minst en sak där inne visar vägen till dagens middag. Ett problem löst. Det blir som ett slags måltidsplanering, säger matkreatören Karin Bohlin.
– Mitt synsätt gör överbliven mat till en lösning snarare än ett problem. Titta in i kylen och frysen och minst en sak där inne visar vägen till dagens middag. Ett problem löst. Det blir som ett slags måltidsplanering, säger matkreatören Karin Bohlin.

Matsmarta onsdag

Julen är överstökad, men kanske inte hela julbordet. En kvarts julskinka tittar ut ur kylen – och där står en halvtom sillburk. Vad göra med resterna?

– App, app, app. Det där är inte rester utan värdefulla ingredienser till nästa måltid, säger Karin Bohlin som skrivit kokboken ”Zero waste i köket”.

Den handlar om att skaffa sig en ny syn på sin kyl och frys – och det som bor därinne. Skinkskalken är inte en ledsam bit kött som alla i hushållet träffat för många gånger utan den bärande råvaran i kvällens krämiga pasta med ädelost och ärtor. (Det finns nästan alltid ett öppnat paket med ärtor i frysen.)

– Mitt synsätt gör överbliven mat till en lösning snarare än ett problem. Titta in i kylen och frysen och minst en sak där inne visar vägen till dagens middag. Ett problem löst. Det blir som ett slags måltidsplanering. Sedan kanske du måste leta fram fler råvaror eller kompletteringsköpa det andra som behövs. Men kom bort från tanken att den överblivna maten ska räcka till hela måltiden. Då blir såsskvätten, kålen och pastan bara liggande, säger Karin Bohlin.

Mat lagad på rester behöver inte vara något näst bäst.

– Visst, du kan samla rester till en kylskåpsrensning då och då men det är ju inte så kul att ha till middag. Låt i stället en rest bli en del av ny fräsch rätt.

Men om den överblivna maten ska bli en bra resurs krävs viss ordning och reda.

– Fram med trasan, se till att du har ett fräscht kylskåp. Förpacka överbliven mat så att den ser aptitlig ut. Ett rent och organiserat kylskåp och gör det mer lockande att använda resterna. Om du bara knölar in maten har du snart tre fyra förpackningar gräddfil som gömmer sig längst därinne. Samma med frysen, den är inget mausoleum eller mellanstation på vägen mot sophinken. Det är smart att märka allt du stoppar in – även om det tar tid och är tråkigt. Sortera på olika hyllor och få till något slags ordning. Bär, bröd, fisk, grönsaker, kött… Ha ordning.

Hon hoppas att boken kan hjälpa oss andra att komma igång med samma mat-taktik.

– Börja med vad du har just nu. Kolla i kylen. Står den där jäkla gräddfilen där igen – eller ligger kålhuvudet på lit de parade – slå upp råvarorna i boken. Där finns recept och tips på vad du kan göra. Boken innehåller flera av våra vanligaste maträtter. Du behöver inte göra någon helomvändning utan kan fortsätta laga dina favoriter.

 • Någon rest som blivit något extra gott?

– Det allra bästa är när den nya måltiden blir ännu bättre än den första. Överbliven risotto är inte så gott uppvärmd dag två. Men arancini, panerade och friterade risbollar, är en riktig delikatess. Pröva!

Skaka nytt liv i skinkan och sillen

– I synnerhet kring jul kan man verkligen tröttna på smakerna och konsistenserna efter ett par dagar. Då är det bra att ge ingredienserna eller rätterna ny karaktär, säger Karin Bohlin.

 • Julskinka är gott till krämig pasta med ädelost (se receptet här nedan) – gärna med gröna ärter som säkert finns någonstans i frysen. Strimla skinkan och stek i smör och olja i en glödhet panna för att ge den ny karaktär.
 • Eller gör klassikern quiche lorraine (ost- och skinkpaj), pizza eller varma mackor med skinka och dijonsenap – gott med en fräsch sallad.
 • Tärna ner sillbitarna i en god röra med gräddfil och en sked majonnäs, kanske finstrimlad purjolök och ett hackat ägg. Lägg på en bit knäcke och njut med en kall öl. Känslan är långt från jul och ger snarare längtan efter midsommar!
 • Kanderade apelsinskal (se recept här nedan) passar fint så här i vintertider. Om inte annat som en fin present på ett trevligt fat. Finns mängder av roliga och fina tallrikar och skålar för en billig peng i secondhandbutiker som Myrorna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera – handla här

Cervera

Fler klimatsmarta tips mot svinn

 • Tänk: Vad har jag som måste gå åt? Är det exempelvis mjölk? Då får det bli mjölkslukande rätter som lasagne eller pannkakor till middag.
 • Det kan kännas bra att storhandla och bunkra mat, men risken finns att du överhandlar och att ni inte hinner äta upp allt. Två zucchini för samma pris som en! Men vad händer med zucchini nummer två efter några dagar?
 • Det är vanligt att man kokar för mycket pasta eller ris. Nu har jag skaffat ett speciellt glas som rymmer rätt mängd ris för vår familj och en servettring som mått för pastan.
 • Överblivna kokta gryn ger struktur till annars lite smetiga kikärtsbiffar.
 • Dela upp köttfärs i hamburgerstora paket när du fryser in så blir det enklare att fram och tina rätt mängd.
 • Börjar broccolin gulna, mixa den till soppa i stället för att använda i hela bitar. Smaken är densamma även om utseendet börjar falna.
 • En överbliven stackars kycklingfilé? Strimla och knaperstek i sesamolja. Himmelskt som strössel över nudelsoppa till hela familjen.
 • Spara såsslattar. Gräddfilssåsen kan få nytt liv med lite färska örter, ett par skedar mangochutney eller bostongurka – perfekt till hamburgarna om det finns barn i familjen. Men lägg över såsresterna i en burk med lock så att de inte torkar in och känns sunkiga. Visa respekt för resterna och råvarorna.
 • Ibland lagar mycket mat med flit för att det ska bli över – som till exempel tomatsås. Då tar jag flera tetror. Du kan inte ha för mycket tomatsås. En bra bas i många rätter.

Karin Bohlin

 • Ålder: 40.
 • Yrke: Matkreatör, stylist, kokboksförfattare.
 • Familj: Man och två barn, 6 och 8. ”Nej, barnen upplever inte att vi ofta äter rester. Vi äter god mat. Väldigt god mat.”
 • Bor: Stockholm.
 • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Publisert:

LÄS VIDARE

Tumtryckta potatisar med bbq-sås

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Matsvinn

Klimatsmart mat

MER OM GODARE

Krämig pasta med ädelost

30 min

Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar

Här är svenskarnas mest ”svinndumma” varor 

Så blir du en klimat-kreativ kock

Hur får man barnen att äta mer vego?

Mattrenden alla pratar om: Rester!

Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”

Matiga mackor till middag

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Kokböcker som hjälper dig att spara pengar

10 goda pastarecept du kan laga

Sväng ihop en värmande soppa

Så enkelt blir du en vardagsvegetarian

Vego i världsklass – för en billig peng

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Laga italienskt: Här är allt du behöver

Så piggar upp du upp vintern med rätt mat

Kokböcker: Här är årets tips på bokrean

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Smarta knepen i Visby – så stoppas svinnet

Revanschsugne Christian Siberg tävlar i Årets kock 2021

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som kan förändra ditt liv: 7 tips

Här är maten som kan frysas

Kanderade apelsin eller grapefruktskal

2 h

Tumtryckta potatisar med bbq-sås

Kålpudding med sojafärs

45 min