Vin från Mallorca

MAT & DRYCK

Fråga: Hej ! När jag och min man för några år sedan var på Mallorca köpte vi ett vin som heter Penalba som var ett av de godaste viner jag någonsin druckit. Vi var på Mallorca även året efter, men inte på samma plats, så vi hyrde bil en dag för att åka ner till Cala Bona för att köpa vårt goda vin, men tyvärr var det slut och skulle komma in igen nästa dag. Vi har lämnat en flaska till Systembolgatet på vår bostadsort som lovat försöka få tag i detta vin, men inte lyckats. Jag undrar om Ni har någon aning om var man kan hitta det. Jag kommer ju tyvärr inte ihåg var i Spanien det var tillverkat eller vilka druvor som använts. Vore kanon om Ni kunde hjälpa mig att hitta detta vin. Priset för vinet på Mallorca 1999-2000 låg på ca 35 kronor flaskan då. Tack på förhand Alma

Vinexperterna svarar: Hej! Vi har fått reda på lite information om vinet tack vare Johan Franco Cereceda som är expert på bland annat Spanien och dess viner. Han säger så här:

- Vinet Penalba kan mig veterligen inte vara annat än ett vin som heter Penalba Lopez och kommer från bodegan med samma namn i Ribera del Duero. De mest kända vinerna från denna bodega heter Torremilanos och Torre Albeniz, varav något funnits/finns i Sverige. Vinet Penalba Lopez är följaktligen rött och gjort på 100 procent Tinto Fino. Priset kan stämma även om det säkerligen gått upp något.