Håll koll på den svenska whiskytrenden

Av: 

Joel Linderoth

Vin

Många vill bli nya Mackmyra.

Mackmyrasuccén. Mackmyra whisky startade den svenska whiskytrenden. Nu kommer efterföljarna.
Mackmyrasuccén. Mackmyra whisky startade den svenska whiskytrenden. Nu kommer efterföljarna.

När Mackmyra whisky startade i början av 2000-talet var det inte många som förstod att det skulle bli en framgångssaga. Men succén var monumental och nu puttrar det i många whiskypannor runt om i Sverige. Vi har hittat de flesta.

Svensk whisky, kan det vara något? Ja, föregångarna i Mackmyra har satt ribban och nu är det många som siktar på att följa i deras fotspår och lansera whiskyn med stort W. Frågan är om någon av efterföljarna lyckas? Här är några av de nya projekten.
 

Gotland whisky, Roma
Whiskyfabriken är byggd och första whiskyn, med namnet Isle of Lime (Kalkstensön), ska vara klarlagrad om några år. Fabriken ligger i Roma och tar emot besök.
 

Box destilleri, Ådalen

Har just kommit igång med att destillera. Det dröjer alltså minst tre år innan Box har någon whisky att sälja. De säljer dock egna exklusiva buteljeringar av whisky från skotska destillerier. Erbjuder även möjligheten att jobba i destilleriet under en vecka - perfekt för seriösa whiskynördar.

Spirit of Hven, Backafallsbyn, Ven.

Whiskyn från skånska ön Ven ligger på fat och mognar i detta nu. Ambitionerna är högt ställda och företaget producerar även bland annat vodka och gin. Erbjuder provningar och övernattningar.

Smögen whisky, Hunnebostrand.

Nära Hunnebostrand produceras whisky som har ambitionen att vara rejält rökig när den är klar. Det dröjer dock några år. Besök kan bokas och whiskykurser ordnas av företaget.

Grythyttan whisky, Lillkyrka

Första dropparna kom i oktober 2010 och produktionen är i full gång men lagringen är inte klar. Producenten erbjuder redan ändå provningspaket med smakprover på plats i destilleriet.
 

Bergslagens destilleri, Nora
Produktionen ska starta i sommar men redan nu säljer företaget skotsk whisky under namnet Engelbrekt whisky.
 

Wannborga, Öland
Wannborga producerar såväl destillat som vin och deras första whisky var färdiglagrad i vår. Visning av bränneri och odlingar för besökande.
 

ANNONS EXTERN LÄNK

Spara upp till 925 kr på dina första 4 matkassar! HelloFresh - smart & enkelt.

HelloFresh SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Vin

ÄMNEN I ARTIKELN

Vin