Så lagar du mat på det du har hemma

Tips: Gör risotto av det överblivna grötriset

Har du också lite knapert med pengar den här månaden?

Minimera mathandlingen genom att använda maten som du redan har hemma.

Här är några tips att inspireras av är fantasin tryter.

"Jag har ingenting hemma". Var det så du tänkte när du stod framför kylskåpet och stirrade på alla mängder av ingenting? Ibland fastnar vi i tankesättet att man behöver specifika ingredienser för att få ihop en måltid. Men i ärlighetens namn – vi har alla känt tillfredställelsen av att ha dragit ihop en soppa på en spik och sedan insett att det både blev billigt och riktigt gott. Så glöm inte varorna som ligger gömda längst in i skafferiet, frysen eller kylskåpet. Här kommer lite tips på hur du kan tänka när du öppnar den där dörren nästa gång.

■ Vad har du för torrvaror?

Havregryn: Har du havregryn hemma kan du använda det till gröt, havrepannkakor, en matigare smoothie eller som müsli med lite frysta bär, kanel eller ingefära. Du kan också använda havregryn istället för ströbröd när du ska binda biffar.

Grötris: Har du kvar grötris sedan i julas? Kanon! Då kan du använda kornen till en risotto. Har du dessutom julost kvar kan du riva i den för extra krämighet. En risotto kan du matcha med precis vad du vill och har i kylskåpet. Bara fantasin sätter gränser.

Pasta/ris/bulgur/quinoa: Här har du en bra grund för vilken måltid som helst. Kolhydraterna är avklarade och du behöver bara hitta något att ha till. Och det kan vi garanterat hitta i kylen eller i frysen.

Mjöl: Allt du behöver för en pajdeg är mjöl, smör och vatten. Har du dessutom ägg och en skvätt mjölk, grädde eller crème fraiche kan du med nästan vad som helst göra en matig paj. Du har säkert något i frysen du kan använda.

■ Har du verkligen ingenting i kylskåpet?

Rotfrukter: Har morötterna eller rödbetorna mjuknat och du känner att de inte är så aptitliga längre? Tänk om! Det är ingenting fel på dem trots att de har förlorat sin spänst. Skiva upp rotfrukterna och släng in dem i ugnen, stek dem eller mixa dem till en soppa så kommer du inte att störa dig på att de har mjuknat.

Konserver: Just det. Konservburkarna som har stått där i kylskåpet i all evinnerlig tid. De är till för att användas precis vid sådana tillfällen som detta. Har du möjligtvis bönor där i gömmorna? Gör en chili till det där riset du hittade förut. Släng i bönor, vatten, chilisås, tomatpuré, vitlök, lök eller vad mer du nu råkar ha där hemma.

Har du konserver med tonfisk eller makrill? Då har du grunden för en god pastasås – eller varför inte en sallad?

Krossade/passerade tomater: Eller för all del tomatpuré. Det är billigt och det är användbart. Du kan göra en tomatsås till pastan eller använda varorna till en god gryta. Har du lite vitlök, gullök, aubergine eller zucchini kan du få till en god vegogryta.

Småburkarna: Pesto, tapenade, soltorkade tomater, oliver, kapris, gelé är inte heller att underskatta. Använd dem som smaksättare i grytan, som tillbehör eller bygg en hel rätt kring dem. En skvätt grädde eller crème fraiche kan bli en god vegetarisk pastasås med lite pesto och oliver. Och har du kapris kan du använda även det till en god pastasås – kanske har du en tub pepparrot där någonstans i gömmorna? Tillsammans blir det goda tillbehör till den där frysta fisken som du kanske har glömt bort att du hade.

■ Frysen är ofta en guldgruva

Frysta grönsaker: Har du en påse ärtor, spenat, blomkål eller broccoli där längst in i frysen? Använd spenaten eller broccolin till en paj eller till en pastasås. Våga mixa de frysta grönsakerna så har du dessutom på nolltid en god soppa. Har du en wokpåse eller lite pyttipanna? Ja, men då är du ju i princip redan hemma.

Fisk/Kött/Kyckling: Har du ett paket med laxfiléer? Med lite grädde eller crème fraiche kan du enkelt tillaga dem i ugn får en god och nyttig rätt som passar bra till både ris och potatis. Kött och kyckling kan du använda till pastasåser och grytor eller bara steka på och servera med någon av torrvarorna och en klick av någon sås eller röra som du kanske redan har i en flaska i kylen. Om inte är det lätt att slänga ihop något gott av majonnäs, crème fraiche, grädde eller gräddfil tillsammans med smaksättare som vitlök, kryddor, tapenade eller soltorkade tomater.

Har du fler tips på att laga soppa på en spik? Kommentera gärna artikeln och dela med dig!

Publisert:

LÄS VIDARE