Så fixar du ett billigt storkok
Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2016-01-05
Januari är en av årets absolut fattigaste månader. Ett bra sätt att spara pengar är att göra storkok på grytor.
Gör ett storkok och fördela maten i matlådor som håller länge, och frys in dem om du inte vill äta samma mat flera dagar i sträck. Det är ett effektivt sätt att spara pengar på nu när januari är kommen och det verkar ha varit hål i plånboken hela december.
Korvgryta på minuten
6 personer (dubbla satsen för ett ordentligt storkok)
1 röd paprika i strimlor
1 stor gul lök i skivor
1 msk margarin eller smör
Ca 600 g falukorv i skivor
1 burk vita bönor i tomatsås, ca 400 g
Ca 500 g krossade tomater
Ca 300 g djupfrysta broccolibuketter
1 tsk salt
Nymald svartpeppar
1 tsk timjan
Hackad persilja
Gör så här:
1. Fräs paprika och lök i margarin i en gryta.
2. Dela stora korvskivor i mindre bitar. Lägg ner dem i grytan. Rör om och tillsätt vita bönor, krossade tomater och broccolibuketter – dela dem om de är stora.
3. Smaka av med salt, peppar och timjan och koka grytan cirka 5 minuter tills broccolin är mjuk.
4. Strö över hackad persilja och servera.
Tips!
Falukorven kan bytas ut mot någon kryddigare korv. Vita bönor kan bytas ut mot blandade bönor i tacosås.
Recept: Barbro Lönnegren
Receptfoto: Kent Jardhammar
Nordafrikansk lammgryta med het röra
24 portioner
600 g grytbitar av lamm
2 lökar
1 vitlöksklyfta
2 morötter
1 zucchini
1 röd paprika
1 gul paprika
4 msk olivolja
400 g hela tomater på burk
1 tärning grönsaksbuljong eller 1,5 msk flaskfond
2 kanelstänger
1 tsk paprikapulver
50 g aprikoser
50 g katrinplommon
1,5 dl svarta oliver
200 g kikärtor på burk
50 g pistagenötter
1 citron
Salt och peppar
Heta röran:
2 msk tomatpuré
1 msk sambal oelek
0,5 tsk malen spiskummin
2 msk vätska från gryta
1 vitlöksklyfta
Gör så här:
1. Salta och peppra köttet.
2. Skala löken och vitlöken. Hacka vitlöken och skär löken i klyftor.
3. Skala morötterna och skölj zucchinin. Skär i bitar.
4. Kärna ur paprikorna och skär i bitar.
5. Hetta upp olivoljan i en stor gryta och bryn köttbitarna hastigt. Lägg i löken, vitlöken, morötterna, zucchinin och paprikan och fräs ytterligare någon minut medan du rör om.
6. Häll i 1 dl vatten, tomaterna, buljongtärningen/fonden, kanelstängerna och paprikapulvret. Rör om och koka upp.
7. I med aprikoserna, plommonen, oliverna och kikärtorna. Sjud grytan under lock i 20 minuter.
8. Skala pistagenötterna och hacka dem mycket grovt.
9. Rör ihop heta röran av tomatpurén, sambal oeleken, spiskumminen och lite vätska från grytan. Skala och riv i vitlöksklyftan. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.
10. Smaka av även grytan med salt, peppar och pressad citron. Strö över pistagenötterna och servera med heta röran.
Recept: Jon Hansson
Foto: Per Björn