TACOB(L)UFFÉN

Se upp – fredagsmyset är en tillsatsbomb

Tacos till middag i kväll?

Tänk dig för – fredagsmyset är en tillsatsbomb och en bluff.

Salsan är mest vatten och avokadoröran innehåller allt annat än avokado.

FÄRDIGFUSK. På helgen tycker vi om att äta tacos – men få vet vad tillbehören innehåller.
FÄRDIGFUSK. På helgen tycker vi om att äta tacos – men få vet vad tillbehören innehåller.

Det är snabbt och enkelt. Men tacomiddagen är sprängfylld med tillsatser. Och huvudingredienserna är inte alltid de man tror.

Guacamole är en röra med mosad avokado som bas. Men den färdigtillverkade varianten från Santa Maria innehåller bara 1,5 procent avokado.

Billigt innehåll

–?I stället för att innehålla det som det borde, fyller man upp med billiga ingredienser och tillsatser för att det ska få rätt smak och färg, säger författaren Mats-Eric Nilsson, som skrivit matböckerna ”Den hemlige kocken” och ”Äkta vara”.

Så är det i flera produkter. Old el pasos tacosalsa består till största delen av vatten.

Och i innehållsförteckningen till cheddardippen nämns inte cheddar, däremot innehåller den 20 procent ostpulver.

Är inte det att lura kunderna?

–?Det är förståeligt att det uppstår frågor kring det men vi följer de europeiska reglerna, säger Sofie Reppling, vid General Mills som marknadsför Old el paso i Sverige.

I tacoskalen används den billiga palmoljan – med flera risker som följd.

–?Risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar, det påverkar kolesterolet och studier visar att risken för vissa cancerformer ökar, säger Irene Mattisson, nutritionist vid Livsmedelsverket.

Dessutom är palmoljan ett miljöhot eftersom regnskogen skövlas för att få plats med plantagen.

Men både Old el paso och Santa Maria lovar bättring och ska se över innehållet i texmex-produkterna.

–?Vi gör bland annat tester för att försöka byta ut palmoljan mot rapsolja, säger Anne Kolbrand, produktchef på Santa Maria.

Fusket i mysmaten

Guacamole (avokadoröra)

Santa Maria: Innehåller bara 1,5 procent avokado – dippen innehåller lika mycket salt. Består också av smakförstärkare, förtjockningsmedel och flera E-tillsatser.

Old el paso: Innehåller betydligt mer avokado (26 procent) än konkurrenten. Totalt är det 29 ingredienser, bland annat färgämne.

Tacosås

Santa Maria: Tomatpuré och tomater (36 procent) är huvudingredienserna. Därefter kommer lök, chili och modifierad stärkelse.

Old el paso: Består till största delen av vatten. Innehåller mindre tomatpuré (12 procent) och tomat (10 procent) än konkurrenten.

Ostdipp

Santa Maria: Huvudingredienserna är skummjölk och vatten. Fyra procent av innehållet är cheddarost.

Old el paso: På förpackningens framsida står det cheddardip. Men ingenstans i innehållsförteckningen står det cheddar. Däremot innehåller förpackningen ostpulver (20 procent). Toppar listan gör modifierad stärkelse.

Tacoskal

Santa Maria: Skalen består av tre ingredienser; majsmjöl, palmolja och salt.

Old el paso: Innehåller samma som konkurrenten, dock står det inte specificerat vilken vegetabilisk olja som finns i skalen. Men när Aftonbladet ringer och frågar blir svaret palmolja.

Tortillas

Santa Maria: Vetemjöl, vatten och palmolja toppar innehållsförteckningen. Innehåller sex E-tillsatser.

Old el paso: Innehåller konserveringsmedel. I övrigt är innehållet liknande som Santa Maria.

Tacokrydda

Santa Maria: Innehåller 15 ingredienser med druvsocker och salt i topp. Innehåller också klumpförebyggandemedel och modifierad stärkelse.

Old el paso: Av de 16 ingredienserna består blandningen till största delen av salt (21 procent). Innehåller också klumpförebyggandemedel och modifierad stärkelse.

Publisert: