Få vinlådan direkt hem till din dörr

avJohanna Hellsten, Ebba von Essen

MAT & DRYCK

Vinklubben som hoppar över fredagsköerna - helt lagligt

Både boken och tidningen kommer ända hem till dörren.

Nu gör vinet det också.

– Jag är en vinprenumerant, säger Timothy Smart, 45.

Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
VIN(ST) VARJE GÅNG Prenumeranten Timothy Smart (till vänster)tillsammans med Mark Majzner, grundaren av Australian wine club.

In vino veritas – i vinet sanningen. Huruvida det stämmer lämnar vi därhän. Men att det går att prenumerera på vin i Sverige är däremot helt sant. Lagligt är det också.

Timothy Smart, 45, bor i Stockholm och har prenumererat på vin i nästan ett år.

”Det känns exklusivt”

– Det är ett överraskningsmoment att få hem lådan och se vilka viner som finns däri. Och vinerna finns inte på Systembolaget så det känns exklusivt och det är roligt att få bjuda vänner på speciella viner. Dessutom är det skönt att slippa stå i kö på fredagseftermiddagen för att köpa vin, säger han.

Vinprenumeration är ett nytt fenomen i Sverige.

Australiensaren Mark Majzner flyttade till Sverige och startade Australian wine club , som erbjuder just prenumeration. Vinerna kommer från små producenter runt om i världen. Ofta är det familjeföretag.

Tusentals kunder

Snittåldern på prenumeranterna är omkring 40 år. Exakt hur många kunder Mark Majzner har vill han inte berätta, men det handlar om tusentals.

– Det är som en bokklubb och kundkretsen är blandad. Våra kunder är allt från träarbetaren i Kalmar till juristen i Stockholm. Gemensamt är att man gillar mat, vänner och vin. Det är en livsstil, säger han.