"Mat ska vara roligt och lätt"

MAT & DRYCK

Antikvitetsexperten som älskar god mat

För de flesta är han känd som antikvitetsexpert. Dessutom älskar han god mat och champagne. Redan som 12-åring lagade Peder Lamm en perfekt hovmästarsås och idag kallar han sig livsnjutare.

Foto: Karin Törnblom
Peder Lamm.

Det märks att Peder älskar mat. Han pratar och ”mmm”:ar mycket när han står vid grytorna. ”Åhh, gud vad gott”, suckar han lyckligt när han känner dofterna från kycklinggrytan.

– Det här är en perfekt rätt. Alla gillar den, både små barn och gamla gubbar. Man kan ha i ganska mycket dill, det är ju ingen stark krydda.

Inspirerad av Sydafrika

Peder lagar mat som är inspirerad av det sydafrikanska köket. Men anpassad till de svenska affärerna.

– Sydafrika är ballt. Där är matlagningen enklare och man kan laga mat ute på grillen året runt. Det gillar jag. Mat ska inte vara jobbigt och svårt utan roligt och lätt. För de här rätterna har jag tänkt på att allt ska gå att hitta på Konsum. Man ska inte behöva anstränga sig, säger han.

Förutom sydafrikansk mat fascineras han av det turkiska köket.

– Jag älskar deras meze, förrätter. De använder så fräscha och nyttiga råvaror. Jag och min fru har varit i Istanbul säkert tio gånger, det är en underbar stad.

Planera inte för mycket

För att lyckas med en middag menar han att planering är viktigt.

– Men planera inte för mycket, du ska inte behöva få ångest. Tänk på att goda råvaror oftast blir goda även när man tillagar dem. Dessutom är det bra att fördela arbetet inför middagen. Jag brukar alltid göra huvudrätten och min fru för- och efterrätten. Då är det enklare att planera sin tid och så behöver inte en person stå i köket hela tiden.

Läs också:

Maria Karlsson