Plommontider - härliga tider!

MAT & DRYCK

Lotta Voltaire tipsar om hur du tar hand om höstens juveler

Recept: Lotta Voltaire

Foto: Sara Ringström

Plommon- och mandelpaj

För den som vill går det bra att ”fuska” och köpa färdig smördeg.

8 portioner

Tid: 75 min + 1 tim i kylen

Till pajdegen:

3 dl vetemjöl

2 msk socker

150 g skivat smör

2 msk vatten

Fyllning:

1 kg plommon

100 g smör

200 g mandelspån

3 ägg

0,5 dl socker

Gör så här:

1. Paj: Blanda alla ingredienser och låt degen vila 1 timme i kylskåp.

2. Kavla ut på mjölat underlag, lägg i en form och grädda i 175 grader i 15 minuter.

3. Fyllning: Skala plommonen, dela dem mitt itu och kärna ur.

4. Smält smöret och låt svalna.

5. Vispa ägg med socker, tillsätt smör och mandel.

6. Fyll smeten i den förgräddade pajformen och tryck ner plommonhalvorna.

7. Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter.

8. Servera med grädde eller glass.

Plommonparfait på yoghurt med rostad hasselnöt och mynta

4–6 portioner

Tid: 60 min + 4 tim i frysen

2 äggvitor

1,5 dl vispgrädde

2 äggulor

1 dl socker

1 pressad citron

2 dl matlagningsyoghurt

0,5 kg mogna plommon

2 dl rostade hasselnötter

1 knippe färsk mynta 

Gör så här:

1. Vispa äggvitorna till en fast maräng.

2. Vispa grädden i en annan bunke.

3. Vispa i en tredje bunke äggulor med socker och citron.

4. Skala plommonen och kärna ur dem. Hacka dem i bitar.

5. Hacka hasselnötter samt mynta och blanda samman.

6. Tillsätt plommonen i sockersmeten och vispa. Blanda sedan ner yoghurten.

7. Blanda nu ihop alla tre bunkarnas innehåll med en slickepott.

8. Slå smeten i muffinsformar och toppa med nötblandningen.

9. Frys i 4 timmar innan servering.

Plommonknyten med kanel

Gör pajdegen enligt receptet på Plommon- och mandelpaj. Om du vill kan du köpa en färdig deg.

6–8 portioner

Tid: 60 min

1 sats pajdeg

1 kg plommon

1 msk kanel

100 g smör

1 dl socker

1 hel kanelstång

1 kruka citronmeliss

1 uppvispat ägg 

Gör så här:

1. Skala plommonen och kärna ur dem.

2. Kavla ut degen och skär ut 1?x?1 dm stora rutor.

3. Placera 2–3 plommon på varje ruta.

4. Vispa samman smör, kanel och socker och fördela över plommonen. Vik samman paketen och tryck ner en bit kanelstång i varje öppning.

5. Pensla med ägget och baka i ugnen i 175 grader i cirka 15 minuter.

6. Servera med glass.

Plommonchutney

Tid: 35 min

1 kg plommon

3 rödlökar modell större

1 dl gula eller gröna russin

2 msk socker

1 msk hel nejlika 

Gör så här:

1. Lägg plommonen i kastrull och täck med vatten. Koka upp dem och ställ åt sidan.

2. Skiva löken i tunna halvmånar.

3. Tag 1 dl av plommonspadet och lägg i en kastrull med löken. Låt puttra i 3 minuter. Tillsätt socker, nejlika och russin.

4. Tag kastrullen åt sidan. Fiska upp plommonen, skinna av dem och lirka ur kärnan. Blanda samman plommon och lökröran.

5. Servera till ost eller till söndagssteken.