Somriga kladdkakan: ”Den är väldigt enkel”

MAT & DRYCK

Skippa den klassiska kladdkakan – testa en somrig variant med rabarber

1 av 3 | Foto: Rabarberkladdkaka.

Har du ledsnat på den klassiska chokladkladdkakan?

I sommar är det läge att testa något nytt; rabarberkladdkaka.

– Den är väldigt enkel att baka och med få ingredienser, säger matbloggaren Viktoria Grönqvist Alvin.

Foto: Viktoria Grönqvist Alvin

Rabarberkladdkaka har dykt upp allt mer på olika matsajter och hyllas i sociala medier.

Matbloggaren Viktoria Grönqvist Alvin är en av dem som bjuder på receptet till den något annorlunda kladdkakan.

– Rabarberkladdkakan har den karaktäristiska syrliga smaken som gifter sig bra tillsammans med kardemumman. Rabarberns syrlighet gör att den känns fräsch och tillsammans med den kladdiga konsistensen av själva kakan gör att den ger en smakupplevelse som är lite av det mer udda slaget då man oftast bakar och äter kladdkakor med smak av choklad, säger hon.

– Det här är en kaka att bjuda på till sommarens fikastunder i bersån, när man har tiden att sitta och njuta länge, fortsätter hon.

Hur är den att baka?

– Den är väldigt enkel att baka och att det är få ingredienser är ett plus. Det är en kaka som man slänger ihop fort och lätt om det kommer objudna fikagäster, vilket alltid är trevligt att få.

Här under har du Viktorias recept.

Viktorias rabarberkladdkaka

Rabarberkladdkaka

150 gram smör

2½ dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

3 ägg

1 krm salt

300 gram rabarber

1 tsk stött kardemumma blandat med 2 msk strösocker

florsocker till garnering

Så gör du:

Smält smöret i en kastrull.

Blanda ner strösocker, vaniljsocker, vetemjöl, ägg och salt i smöret och rör tills allt har blandat sig väl.

Häll smeten i en smord och mjölad springform.

Skär rabarberstjälkarna i längder som är något kortare än formens radie.

Lägg rabarberna i ett fint mönster runt formen.

Strö över kardemummablandningen över kakan.

Grädda kakan mitt i ugnen, 180°, i 20-25 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.

Pudra florsocker över kakan innan servering.

Servera med vaniljvisp eller vaniljglass.

Recept: Cookiesanddreams.blogg.se

ARTIKELN HANDLAR OM