"Servera hellre vinet aningen svalt"

MAT & DRYCK

Läs chattet med vinexperten Ulrika Karlsson.

Ulrika Karlsson säger: Hej! Nu sätter vi igång!

Lisa säger: Hej Ulrika! Har sett att många dricker rosévin ute på krogen nu, våren till ära. Själv har jag inte druckit rosé på många år - har du några tips på goda sorter i prisklassen 80-100 kr?

Ulrika Karlsson säger: Prova Pinno från Sydafrika, Graham Beck. Den är toppen och kostar bara 69 kronor. Den är jättegod! Den får en liten fyndstämpel. Du kan även prova Santa Digna Rosé, från Chile, som kostar under 70 kronor. Den är också bra, faktiskt.

Nisse säger: Hej! Har du tips på något bra "välkomstvin" att bjuda på istf drink.

Ulrika Karlsson säger: Ja! Då har jag en som heter Gobelsburger Riesling från österrike, kostar 89 kronor och är superfriskt! Jag dricker det jämt före maten, fantastiskt gott.

Therese säger: hej, jag tycker att det är så svårt med vitt vin. Gillar friska viner som inte är för söta, men har även druckit viner som beskrivits som "smöriga" och gillat dem. Vad ska jag satsa på? Chablis? Chardonnay? Vad är det för skillnad?

Ulrika Karlsson säger: Chablis är ju gjort på 100 procent Chardonnay. Så det är egentligen samma sak - men Chablis är distriktet och Chardonnay är druvan. Ett friskt men inte för smörigt alternativ, som många brukar tycka om, är La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon för 75 kr. Det är ett så himla gott vin! Till ett bra pris dessutom.

jaja säger: Vad kan man dricka till fläskkotletter?

Ulrika Karlsson säger: Då skulle jag välja ett medelfylligt rött vin, till exempel Montepulciano d'Abruzzo Bianchi för 60 kronor. Det är gott till kyckling också. Medelfylligt och bärigt, jättegott tycker jag.

Sara säger: Hej! Jag drack ett underbart vin som jag tror hette Thomas Hyland för någon månad sedan. Nu skulle jag gärna vilja prova fler viner i samma stil - vilken sorts viner ska jag leta efter? Någon särskild druva eller någon särskild region?

Ulrika Karlsson säger: Det finns många! Vinet kommer från en av världens största vinproducenter, Penfolds, och kan du tänka dig att lägga på några kronor får du ett fantastiskt gott vin i Penfolds Bin 128. Jag har för mig att det kostar 149 kronor. Det är i lite svusltig aussie-stil, väldigt generöst i bärigheten och har ganska mycket vaniljtoner. Det kommer du att bli jättenöjd med! Vill du ha ett billigare alternativ kan du ta Koonunga Hill, också från Penfolds. Det är också jättetrevligt och kostar 89 kronor.

daniel säger: vilken temperatur ska rödvin ha

Ulrika Karlsson säger: Det beror lite på. Vi i Sverige dricker ofta våra röda viner lite för varma. Ett lättare rött vin kan gärna hålla mellan 12-14 grader, tycker jag. Ett kraftigare rött vin aningen varmare - men mina låter jag sällan gå över 17-18 grader. Det kanske verkar lite kallt, men det är så jag tycker att man ska dricka röda viner. Vinerna håller ihop bättre då – och när man får det i glaset så värms det väldigt fort. Så servera det hellre aningen svalt för att få en bra temperatur i glaset!

Jessica säger: Hej! Jag tänkte bjuda min dejt på en mustig fisk- och skaldjursgryta som jag brukar göra. Den innehåller bland annat fänkål, vitlök, tomat, cayennepeppar och en gnutta citron. Vad rekommenderar du att jag serverar för vin till detta?

Ulrika Karlsson säger: Jag skulle gått på ett smakrikt vitt vin, kanske Tahbilk Marsanne. Det är ett väldigt fräscht men rikligt vitt vin från Australien. Om jag minns rätt kostar det 89 eller 92 kronor. Det är fantastiskt gott!

grillen säger: Hej, vilket vin passar tilll en grillad fläskkarre?

Ulrika Karlsson säger: Då tycker jag du ska välja Campo Ceni ifrån Toscana i Italien. Priset är 99 kronor. Det är i och för sig ganska mustigt, men mjukt och har en viss läderartad ton.

daniel säger: vilket land har enligt dig de bästa druvorna för att tillverka rött vin

Ulrika Karlsson säger: Det går inte att svara på. Alla länder kan ju odla många olika druvor, och alla länder har olika förutsättningar. I Australien och Kalifornien blir vinerna gärna svulstigare, medan de i Europas svala klimat blir lite stramare och får kanske inte riktigt samma rondör. Ett äpple i södra Spanien smakar inte likadant som ett äpple på Gotland - och det är samma sak med druvorna.

Bonvivant säger: Jag gillar kraftig mat och viner därtill - som tex. en Brunello. Men de är ju ganska dyra. Vad skulle du vilja rekommendera för Italienskt (eller liknande) som i en billigare prisklass påminner om detta?

Ulrika Karlsson säger: Brunello är gjord av druvan Sangiovese. Brolio är ett annat Sangiovese-vin från Toscana för 99 kronor - ett budgetalternativ som jag tycker är riktigt bra.

Susanne säger: Hej Ulrika! Jag ska bjuda några vänner på middag, grillade laxkotletter blir det. Vilket vin passar till?

Ulrika Karlsson säger: Jag skulle nog valt en lite fetare Chardonnay. Då har vi t ex Wolf Blass President Selection Chardonnay för 99 kronor. Det kommer från Australien, och har mycket plommon, gula äpplen och massor av smör och vanilj i smaken. Smakrikt nog att klara de grillade tonerna.

Moderator säger: Då tar vi den sista frågan till Ulrika för idag. Tack alla som chattat!

vino säger: Hej, kan du nämna ett riktigt superkraftigt rött vin. Ingen mjukhet och bärighet, bara mäktiga bitterämnen och ek. Och gott naturligtvis.

Ulrika Karlsson säger: Chataeu de la Dauphine för 219 kronor är jättebra. Där har du mycket bittra toner. Lite tryffeltoner, läder, ek och mörka bär. Stram syra och en tydlig bitterhet. Dessutom kan det lagras - men vill du åt de bittra tonerna kan du gärna dricka det ungt.

Ulrika Karlsson säger: Tack för idag! Glada hälsningar från Gotland - här skiner solen!