Den nya färska färsen stinker

MAT & DRYCK

Aftonbladets test visar att köttet är fullt av bakterier

Nej, köttfärsen håller inte.

Det visar Aftonbladets test av den nya färsen.

Två av proverna innehöll för mycket bakterier.

Foto: Köttfärsen är en bluff! Den långa hållbarheten på köttfärs stämmer inte. Det visar Aftonbladets test av fyra köttfärser.

Den nya, konsumentförpackade köttfärsen har en hållbarhet på hela åtta dagar.

Det är en vecka längre än man tidigare satt som livslängd för färs.

Åtta dagar

Att färs ska kunna hålla åtta dagar beror på att den packas i modifierad atmosfär. Färspaketet fylls med en blandning av syrgas och koldioxid som hämmar bakterietillväxten.

Men när Aftonbladet testade åtta förpackningar konsumentpackad färs hade två av paketen för höga bakteriehalter den sista förbrukningsdagen.

Ett tredje paket visade på kraftig tillväxt av e-colibakterier utan att hamna över gränsen.

Ingen förpackningsdag

På Icas köttfärs får kunden inte heller veta när färsen är packad utan bara sista förbrukningsdag.

-Vi vet att det kan slå igenom med för höga bakteriehalter på sista förbrukningsdagen, säger Lena Sparring som är kvalitetsansvarig för kött på Ica.

-Vi har sett det själva i våra tester.

Varför får kunderna inte veta när färsen har packats?

-Vi har valt bort det eftersom det är så mycket annan information som ska få plats.

- Om vi hade fått många konsumentreaktioner på det hade vi ändrat oss men det är inte många som hört av sig.

4 grader

Både Ica och Coop anger att köttfärsen ska förvaras i högst +4 grader, men enligt en tidigare undersökning har en stor del av svenskarna betydligt varmare i sin kylskåp, omkring +8 grader.

Det är också +8 grader som Livsmedelsverket anger för varor som ska förvaras i kylskåp.

-Det är viktigt att förvara köttfärsen i högst +4 grader och vi borde kanske informera kunderna bättre om hur de ska förvara köttfärsen.

På Livsmedelsverket har man inga åsikter om den långa hållbarheten.

-Det är helt och hållet producentens ansvar att sätta en hållbarhet som är säker för kunden, säger Paulo Kisekka på Livsmedelsverket.

Tycker ni att producenter ska ange packdag för köttfärs?

-Producenterna ska förse konsumenterna med information så att dessa kan göra ett medvetet val.

Så här gjorde vi färstestet

Vi köpte köttfärsen i vanliga butiker och valde så färsk färs som möjligt.

Färsen packades i kylväskor inom en timme från inköpet och lämnades till analysföretaget Analycen. Ett prov av vardera färs förvarades i +4 grader och ett prov vardera i +8 grader fram till sista förbrukningsdag då färsen testades.

Karin Ahlborg