Bjud på Tinas midsommar-favoriter

Mette Randem I USA är de superintresserade av svensk matlagning. Tina Nordström är Sveriges nya exportstjärna. I höst gör hon debut i amerikansk tv med sitt program ”New Scandinavian cooking”.
Mette Randem I USA är de superintresserade av svensk matlagning. Tina Nordström är Sveriges nya exportstjärna. I höst gör hon debut i amerikansk tv med sitt program ”New Scandinavian cooking”.

Mat & Dryck

Dalahästar på förklädet och det svenska landskapet i bakgrunden.

Bordet är dukat med favoriterna sill, lax och jordgubbstårta.

Tina Nordström fixar till en riktigt svensk midsommar.

Jag har plockat sju sorters blommor att lägga under kudden men det här att hoppa över sju gärdsgårdar för att bli gift verkar lite jobbigt, säger Tina till Aftonbladet i en intervju under inspelningen av hennes nya tv-serie ”New Scandinavian cooking” som ska visas i USA i höst.

Platsen är Tällberg i Sveriges allra mest midsomriga landskap, Dalarna. I 13 avsnitt ska den amerikanska publiken få följa Tina från Ishotellet i Jukkasjärvi och ner till Ales stenar i Skåne.

Svenska rätter

Naturligtvis bjuder resan på svenska råvaror och rätter. I midsommarprogrammet serveras hemgjord snaps, sill, lax och Tinas favorit, jordgubbstårta.

– Den blir allra bäst om du plastar in den och låter den stå över natten i kylen innan du spritsar på grädden. Då hinner den gosa till sig och det är ju aldrig fel, säger Tina.

Det är inte bara USA-publiken som kommer att få chansen att lära sig hur man lagar mat på svenska (fast Tina snackar förstås – rätt bred – amerikanska). Programmen har redan sålts till Tyskland och Kina och det är troligt att vi kommer att få se serien här hemma också. Någon av de större kanalerna lär köpa in den.

Helt säkert kommer vi att få vara med om en annan matresa med Tina i höst. Nordströmskan är nämligen mycket upptagen dessa dagar. Hon håller också på att spela in 16 avsnitt av succén ”Mat” för SVT.

Serien kommer att byta namn och hon kommer inte som tidigare att stå i studioköket. I?stället ska Tina precis som i de amerikanska programmen kuska landet runt och laga till lokala godsaker.

Lite ledigt ska hon hinna ha också. Fixa med nya huset i Helsingborg och bara slappa – även om det inte är hennes främsta gren.

Romantisk resa

Och så ska hon åka på en romantisk resa.

– Martin och jag ska på bröllop i Skottland, säger Tina.

Men det är ”bara” som gäster. De sju sorternas blommor har inte fått full effekt ännu.

Stekt inlagd sill

Snabbgravad lax med fläder och dill samt sikrom- och dillsås

Blandningen av salt, sött och kryddor ger laxen en välbalanserad läcker smak.

Tinas klassiska jordgubbstårta

Ingen midsommar är komplett utan en äkta svensk jordgubbstårta.

Jon Hansson , Sara Milstead

ANNONS EXTERN LÄNK

Dukar, löpare & bordstabletter - just nu med 30% rabatt - shoppa hos Hemtex här

Hemtex

Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck