Karin Ahlborg: Ge oss riktig märkning – nu

Mat & Dryck

Nej, alla länder är inte bäst i klassen på att

göra mat.

Ge oss riktig märkning i stället – så ska vi sätta betygen.

Livsmedelsmarknaden inom EU är värd drygt 6 000 miljarder kronor per år. Det är inte svårt att begripa att sådana summor lockar lycksökare och bedragare som ska tampas med de seriösa och ärliga.

För ett par år sedan upptäcktes stora partier kyckling från Holland på den brittiska marknaden. Kycklingen hade tillförts proteiner från ko och gris för att kunna hålla mer tillsatt vatten. Kycklingarnas vikt ökade med 40 procent på så sätt. 40 procent ökade intäkter för fifflaren, man tackar.

Dubbelt så mycket

Om det här nu hade inträffat i en tid då var och en kunde avgöra varifrån kycklingen kommer från så hade förstås Hollands kycklingproducenter och förädlare drabbats oerhört hårt när konsumenterna i Europa vände dem ryggen för att slippa sånt snusk. Regler och kontroll skulle ha skärpts för att återupprätta förtroendet för kyckling från Holland.

Så blir det förstås inte när leverantörer kan gömma sig bakom ett till noll förpliktigande namn på förpackningen och ingen ursprungsmärkning.

För någon månad sedan upptäcktes minst tio ton salmonellasmittad kyckling som importerats från Litauen, trots att kycklingen var försedd med alla nödvändiga besiktningspapper och protokoll.

I Frankrike använder man dubbelt så mycket antibiotika till nöt, svin och kyckling som i England, som i sin tur använder nästan fem gånger mer än Sverige.

Hanteringen vidrig

I Rumänien är hanteringen av levande djur så vidrig att EU förbjudit import av hästar därifrån. Det är min egen gissning att kor, grisar och kycklingar inte behandlas bättre än hästarna. Så, nu kan vi väl sluta låtsas som att alla klarar sina läxförhör lika bra, när somliga inte ens öppnat boken.

Så självklart att jag inte borde behöva skriva det, betyder det inte att jag tycker att man ska låta bli mat från andra länder.

Festa på franska ostar, ät tomater från Mallorca, bit i en saftig biff från Pampas.

Men begär att få veta var­ifrån maten kommer. Annars kanske du aldrig hittar den saftiga biffen igen eller upptäcker en ny matrikedom.

Karin Ahlborg

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck