Rostad blomkål – med dragonmajonnäs och dillfries

3,7 (7 röster)

Rostad blomkål – allt på en plåt med goda smaker

Foto: Julia Tuvesson

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Rostad blomkål. ”Det här är så otroligt lätt att tillaga och går att variera i oändlighet. För dig som har dåliga erfarenheter av blomkål säger jag bara: det är så här den ska tillagas och ätas”, säger Julia Tuvesson i sin kokbok ”Plåtmat”.

Rostad blomkål  med kapris, dragonmajonnäs och dillfries

Antal: 4 portioner. Tid: 40 minuter

  • 1 blomkålshuvud à ca 800 g

  • 2 bakpotatisar 

  • 2 msk rapsolja 

  • 2 msk kapris 

  • flingsalt och svartpeppar 

Citronsmör

  • 50 g smör, rumsvarmt

  • 3 msk fryst dill

  • 0,5 citron, zest och saft

  • salt och svartpeppar

Dragonmajonnäs 

  • 1 dl majonnäs

  • 1 msk torkad dragon

  • 2 tsk citronsaft

  • salt och svartpeppar

Topping

  • 1 citron, i klyftor 

  • 1 knippe dill, finhackad 

  • ev babyspenat eller annat grönt 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.

  2. Bas: Dela blomkålshuvudet i tjocka skivor och lägg på en klädd plåt. Skölj potatisen noggrant, dela den i Idahoform eller i pommes frites-stavar och lägg på en annan klädd plåt. Låt inte potatisbitarna snudda vid varandra för att få så mycket krisp som möjligt. 

  3. Blanda smör, dill och citronzest. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Ringla oljan över potatisen och bred smöret över blomkålen. 

  4. Rosta kål och potatis samtidigt tills blomkålen är mjuk inuti och har fått en fin färg, ca 20 minuter. Lägg kaprisen på kålen när 10–15 minuter av ugnstiden återstår. Potatisen kan eventuellt behöva ytterligare 5–10 minuter för att bli ordentligt krispig. Salta och peppra. 

  5. Sås: Blanda majonnäsen med dragon och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. 

  6. Topping: Toppa blomkål och potatis med citron, dill och eventuellt spenat. Servera med dragonmajonnäsen. 

ARTIKELN HANDLAR OM