Så steker du den perfekta oxfilén

3,4 (375 röster)

Kocken: Därför ska du vända köttet mer än en gång

Godare

Vill du lära dig att steka kött helt perfekt? Hitta rätt temperatur för rare och well done? Vill du veta varför du ska vända köttet flera gånger i stekpannan?

I videoklippet ger kocken Mattias Larsson sina bästa tips och berättar om ”Maillardreaktionen” som gör köttet extra smakrikt.

Oxfilérecept med levainbröd och stekt sparris

  • Ingredienser

  • 4 skivor levainbröd, (alt annat valfritt bröd)
  • 4 skivor oxfilémedaljonger, á 120 g
  • 250 g cocktailtomater
  • 250 g sparris, alt salladslök i lite mindre mängd
  • 1 msk dijonsenap
  • 100 g krispig sallad, typ roman eller cosmopolitan
  • salt och svartpeppar
  • olivolja
  • smör
  • pepparrotscréme
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2.5 msk riven pepparrot
  • salt
  • Till servering

  • rostad lök

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Vänd köttet flera gånger när du steker.
Knivset 3-pack med serveringsförkläde

Orrefors Jernverk / Lord Nelson

Knivset 3-pack med serveringsförkläde

999,00 kr

Tillfälligt slut

Till shoppen

Kockens bästa tips

  1. Välj gärna ett svenskt kravmärkt kött.
  2. Välj ett mört välmarmorerat kött, gärna hängmörat.
  3. Använd rumstempererat kött, för att inte kyla ner stekpannan.
  4. Salta innan, gärna ca 15-20 minuter före (för en djupare, rikare köttsmak samt ett saftigare kött).
  5. Stek på högsta möjliga temperatur när du bryner köttet, för att få en smakrik yta.
  6. Stek i olivolja och smör. Ös köttet med smöroljan under stekningen (för bättre smak samt att oljan och smöret inte ska brännas. Lägg gärna ner lite örter och vitlök under stekningen för att nyansera köttets smaker.
  7. Låt köttet vila på en skärbräda några minuter före servering för att köttsaften inte ska rinna ut på tallriken.

Så hittar du rätt temperatur för rare och well done

– Vad det gäller temperaturer så har vi alla lite olika referenser, men det här är min skala, säger kocken Mattias Larsson.

  • 45 grader för rare (mörkröd och ljummen)
  • 50 grader för medium rare (mörkröd och varm)
  • 55 grader för medium (mörkrosa/röd ton)
  • 60 grader för medium well (rosa ton)
  • 65 grader för well done (kan ana en ljusrosa ton)
  • 70 grader för helt genomstekt (grådassigt torrt kött)

Lär dig allt om kött i Godares köttskola

Vill du lära dig ännu mer om kött? Missa inte de andra avsnitten i Köttskolan, där kocken Mattias Larsson guidar till allt du behöver veta för att hitta rätt i köttdisken.

  1. Tre saker att tänka på när du väljer kött
  2. Därför ska du välja marmorerat kött
  3. Hängmörat kött – så påverkar det smaken
  4. Så tillagas nötkött på bästa sätt
  5. Så väljer du godaste fläskköttet
  6. Nötfärs, högrevsfärs eller blandfärs – så väljer du rätt köttfärs

LÄS VIDARE

Oxfilé provencale – så lyckas du med lyxrätten

ÄMNEN I ARTIKELN

Godare

Recept

Kötträtter

Mattias Larsson – kock

MER OM GODARE

Tre saker att tänka på när du väljer kött

Hängmörat kött – så påverkar det smaken

Därför ska du välja marmorerat kött

Nötkött – så tillagas det på bästa sätt

Kockens guide till godaste fläskköttet

Så steker du extra god kyckling

30 min

Kockens guide till rätt köttfärs

Tre måsten du ska ha koll på när du steker kyckling

Tareq Taylors godaste grytor

Så lyckas du med din gryta – Tareq Taylor bäst tips

Knepet med färsen för den bästa hamburgaren

45 min

Fredagsmiddag – sju smaskiga rätter

Räkor – så vet du vilka du ska välja

Kockens smarta knep för krämigare äggröra

Dante Zia bjuder på hållbar vardagsmat

Så väljer du rätt snacks till ölen

Koka ris – så blir det helt perfekt

Artikeln innehåller annonslänkar

Stekpannor för alla råvaror och maträtter

Bjud på Larssons lyxiga nyårsmeny

Nu satsar även köttjätten på vegetarisk vardagsmat

Så delar du på hummern som ett proffs

Därför är viltkött så klimatsmart

Khadija Mohamud släpper ny kokbok

”Jag vill göra julen magisk”