Så steker du den perfekta oxfilén

3,4 (231 röster)

Kocken: Därför ska du vända köttet mer än en gång

Stekskolan

Vill du lära dig att steka kött helt perfekt? Hitta rätt temperatur för rare och well done? Vill du veta varför du ska vända köttet flera gånger i stekpannan?

I videoklippet ger kocken Mattias Larsson sina bästa tips och berättar om ”Maillardreaktionen” som gör köttet extra smakrikt.

Oxfilérecept med levainbröd och stekt sparris

  • Ingredienser

  • 4 skivor levainbröd, (alt annat valfritt bröd)
  • 4 skivor oxfilémedaljonger, á 120 g
  • 250 g cocktailtomater
  • 250 g sparris, alt salladslök i lite mindre mängd
  • 1 msk dijonsenap
  • 100 g krispig sallad, typ roman eller cosmopolitan
  • salt och svartpeppar
  • msk olivolja
  • g smör
  • g pepparrotscréme
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2.5 msk riven pepparrot
  • tsk salt
  • Till servering

  • rostad lök

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Till shoppen

Kockens bästa tips

  1. Välj gärna ett svenskt kravmärkt kött.
  2. Välj ett mört välmarmorerat kött, gärna hängmörat.
  3. Använd rumstempererat kött, för att inte kyla ner stekpannan.
  4. Salta innan, gärna ca 15-20 minuter före (för en djupare, rikare köttsmak samt ett saftigare kött).
  5. Stek på högsta möjliga temperatur när du bryner köttet, för att få en smakrik yta.
  6. Stek i olivolja och smör. Ös köttet med smöroljan under stekningen (för bättre smak samt att oljan och smöret inte ska brännas. Lägg gärna ner lite örter och vitlök under stekningen för att nyansera köttets smaker.
  7. Låt köttet vila på en skärbräda några minuter före servering för att köttsaften inte ska rinna ut på tallriken.

Så hittar du rätt temperatur för rare och well done

– Vad det gäller temperaturer så har vi alla lite olika referenser, men det här är min skala, säger kocken Mattias Larsson.

  • 45 grader för rare (mörkröd och ljummen)
  • 50 grader för medium rare (mörkröd och varm)
  • 55 grader för medium (mörkrosa/röd ton)
  • 60 grader för medium well (rosa ton)
  • 65 grader för well done (kan ana en ljusrosa ton)
  • 70 grader för helt genomstekt (grådassigt torrt kött)
Till shoppen

LÄS VIDARE

Oxfilé provencale – så lyckas du med lyxrätten

ÄMNEN I ARTIKELN

Stekskolan

Recept

Nyårsmeny

Kötträtter

MER OM GODARE

Knepet med färsen för den bästa hamburgaren

45 min

Så steker du extra god kyckling

Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv