Grilla kyckling – så blir den saftig och smakrik

avNina Kindbro

Foto: Thinkstock
Grilla kycklingen till perfektion.

Vill du grilla kyckling utan att den blir torr och tråkig? Här är tipsen för att få kycklingen riktigt mjuk, saftig och smakrik.

Tips – så grillar du kyckling bäst

  • Marinera gärna kycklingen innan du grillar så får du mer smak på den.

  • Om du marinerat kyckling innan grillning så torka av den lätt med hushållspapper innan du lägger den på grillen, annars kan marinaden droppa ner i grillen så det slår upp eldsflammor och kycklingen blir bränd

  • Börja alltid med att grilla kycklingen på hög värme och flytta den sedan till sidan på grillgallret så blir den färdig utan att brännas och den blir knaprigare och saftigare.

  • Blir grillen alldeles för varm kan du ställa ner en värmetålig behållare med vatten så sjunker värmen.

  • Ha tålamod och tänd grillen i tid. Kolen ska ha en askgrå färg innan du börjar grilla. Det kan ta 30-45 minuter.

  • Har du ett lock till grillen så använd det. Då sprids värmen jämnare och resultatet blir bättre.

  • Använd alltid stektermometer när du grillar kyckling. Kyckling kan innehålla bakterier som gör dig sjuk om den inte är ordentligt tillagad.

Foto: Thinkstock

Rätt temperatur på kyckling

  • Hel och halv kyckling: 80–85 grader

  • Kycklingbröst med skinn och ben: 70–75 grader

  • Kycklinglår: 80 grader

  • Kycklingbröstfilé: 70 grader

ARTIKELN HANDLAR OM