Kladdkaka med lakrits och kola

MAT & DRYCK

Här bjuder kakdrottningen Mia Öhrn på sitt smarriga recept på kladdkaka med lakritskolor.

Foto: Stellan Herner
Ur boken ”Bästa kladdkakorna”

Konditorn och kakälskaren Mia Öhrn är ingen lakritsentusiast men ibland bestämmer hon sig för att baka något med lakrits i alla fall. Den här kakan har ett gäng pålitliga lakritstestare fått provsmaka och fullkomligt älskat - till och med en skeptiker som Mia själv gillar den.

Det bästa med det här receptet är att du själv kan anpassa hur mycket lakrits den ska smaka.

– Tycker du att lakrits är gott kan du ha i sex kolor, är du fullkomligt galen i lakrits kan du ha i tolv stycken, tipsar Mia i sin bok Bästa kladdkakorna.

Om du ska äta kakan samma dag är det bra att låta den grädda lite längre än angiven tid, annars blir den väldigt kladdig.

Lakritskladdkaka

ur boken ”Bästa kladdkakorna” av Mia Öhrn

Ingredienser:

  • 200 g mörk choklad

  • 200 g rumsvarmt smör

  • 4 ägg

  • 2 dl strösocker

  • 2,5 dl (150 g) vetemjöl

  • 1 krm salt

  • 6 - 8 st Kick (à 19 g) eller liknande lakritskola

Gör så här:

  • Smörj en rund bakform med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter.

  • Smält smöret till kakan i en bunke i mikron eller i en kastrull på spisen.

  • Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite.

  • Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten

  • Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och rör till en jämn massa. Hacka lakritskolorna ganska fint och rör ner dem i smeten.

  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 15 minuter.

  • Låt svalna helt, kakan kan gärna stå i kylen över natten.

ARTIKELN HANDLAR OM