Varför blir det gröna solrosfrön i filmjölkslimpan?

MAT & DRYCK

Fråga: Hej! Jag har bakat en filmjölkslimpa med ingredienser som: ljust lantbrödsmjöl, krossad råg, krossat vete, vetekli, solroskärnor, salt, bikarbonat och filmjölk. När jag tar ut brödet ur ugnen är allt frid och fröjd men när jag sedan skär upp brödet så blir solroskärnorna giftigt gröna. Detta är ju tydligen någon slags reaktion, men vad är det som reagerar och finns det något man kan göra för att det inte ska bli så? Mvh Hanna

Rikard svarar: Hanna!

Jag tycker att det är läckert att solroskärnorna just blir gröna! Om jag inte missminner mig är det bikarbonaten som kärnorna reagerar med. Vill du inte ha gröna kärnor måste du byta ut bikarbonaten mot något annat. Jag tror att det finns bikarbonat i bakpulver så det är ju ingen bra idé. Man skulle kunna tänka sig att du tar torrjäst och jäser limporna innan du bakar av dem. Eftersom jag inte är superduktig på just detta tycker jag att du också skall prova och prata med ett bageri eller konditori. Eller prova att ringa Hembakningsrådet, de brukar vara hjälpsamma.

Lycka till!