Tareq Taylor: Pizza bianco med löjrom

Tareq Taylors goda recept på lyxig pizza med löjrom

Foto: Peter Carlsson
Lyxig pizza med löjrom

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Pizza med löjrom är lyx, lyx, lyx! Man tänker sällan på att servera champagne till pizza, men här passar det verkligen perfekt med ett glas bubbel, säger Tareq Taylor, kokboksförfattare, programledare och kock.

Pizza bianco med löjrom

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

  • 1 sats kalljäst pizzadeg

Fyllning:

  • 1 liten potatis (gärna färskpotatis)

  • 1 dl crème fraiche, 34%

  • 1 litet knippe gräslök

  • 1 litet knippe dill

  • ev 1 salladslök

  • En halv rödlök

  • Ca 70 g löjrom

  • Några crème fraiche-klickar efter gräddning

Pizzadeg – gör så här:

  1. Kör vetemjöl, vatten och jäst i matberedare i 3 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och kör i 5 minuter till. Tillsätt saltet och kör i ytterligare 4 minuter. Stjälp ut degen på en mjölad köksbänk och dela den i sex bitar.

  2. Mjöla händerna och ”rundriv” degbitarna en i taget genom att trycka mitt på med handflatan och därefter dra in kanten mot mitten. Upprepa tills du har en fin rund degbulle. Olja försiktigt in bullarna på ovansidan, täck sedan med plastfolie och låt jäsa i minst 1 dygn i kylen (de kan ligga ända upp till 5 dygn).

  3. Värm ugnen till 300 grader, grill. Om du har en pizza- sten, lägg in den i ugnen så den hinner bli riktigt varm.

  4. Platta med händerna ut varje degbulle i mycket mjöl till en lagom stor pizza.

Fyllning – gör så här:

  1. Tvätta potatisen och skiva den riktigt tunt med mandolin. Skär gräslöken fint. Plocka dillen. Strimla salladslöken. Skala och finhacka rödlöken.

  2. Bred ut en halv deciliter crème fraiche på pizzadegen. Lägg ut potatisskivorna på crème fraichen och fördela gräslök, dill och salladslök på potatisen.

  3. Grädda pizzorna en och en på den varma bakstenen tills de har fått färg, det tar bara 3–5 minuter.

  4. Ta ut pizzorna och klicka ut löjrom och lite mer crème fraiche. Toppa med rödlök och dill och ät direkt. Och glöm inte bubblet!

Recept av Tareq Taylor, ur boken ”Mat på en plåt” (Bonnier fakta).
Foto: Peter Carlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Pizza