Vad gör jag med hajmal?

MAT & DRYCK

Hej!

Jag skulle vilja ha ett gott och festligt recept på 800 g hajmalfile, gärna i ugnen. Även förslag på gott vin att dricka till.

Bettan

Hej Bettan!

Värm ugnen till 225 grader.

Hacka 8 sardellfiléer fint och rör ihop med 4 msk smör och 4 msk ströbröd.

Lägg fiskfilén på bakpappersklädd plåt. Salta, peppra och bred på ansjovisblandningen. Ställ in i ugnen och dra genast ner värmen till 150 grader. Baka 10–20 minuter. Tiden hänger på om du har ett par stora filéer eller flera små. Fisken är klar vid drygt 50 graders innertemperatur eller när köttet blivit helt genomskinligt rakt igenom. Fryst fisk behöver förstås längre tid.

Gör en sås på 3 dl gräddfil, 1/2 burk kräftstjärtar i saltlake (avrunna), 4 msk hackad dill, 4 msk hackad fräslök och lite salt.

Servera med kokt potatis, lättkokta sockerärtor och citronklyftor.

Vintips: El Cortejo sauvignon blanc (6012) Argentina, 60 kronor eller Jurassique chardonnay (5688) Frankrike, 94 kronor.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson