Studie: Billigt vin godare än dyrt vin

avAnna Hjalmarsson, David Nannini Nilsson

MAT & DRYCK

De flesta föredrar billigt vin – om de inte vet priset

Nu är det bevisat: billigt vin är godare än dyrt vin – åtminstone enligt den genomsnittlige vindrickaren.

Deltagarna i en ny stor studie rankade billiga viner högre än dyra vid blindtest.

Anna Dreber och Johan Almenberg står bakom studien.

I en studie, vars resultat publicerades i ”Journal of Wine Economics” nyligen, fick 506 deltagare provsmaka totalt 523 olika viner i blindtest i USA. Bakom studien står Johan Almenberg och Anna Dreber vid Handelshögskolan i Stockholm, som samarbetat med forskare från Harvard och Yale University och med mat- och vinkritiker.

Föredrog billiga viner

Forskarna ville ta reda på om upplevelsen av vin påverkas av att man känner till priset. De olika vinerna, som kostade mellan cirka 10 kronor och 900 kronor per flaska, skulle rankas på en fyra-gradig skala.

Testerna visade att den genomsnittlige provsmakaren föredrog de billiga vinerna framför de dyra. Däremot tyckte de testpersoner som var vinexperter lite bättre om de dyra vinerna.

– Men många experter kände ingen större skillnad på billiga och dyra viner, berättar Johan Almenberg.

Han och Anna Dreber deltog själva i ett blindtest av champagne. Och medan de flesta tyckte att 1000-kronorschampagnen smakade rätt äckligt, så var skumpan för 150 kronor riktigt god, berättar Johan Almenberg.

– Då blir man ganska ödmjuk, när man själv har varit med om ett blindtest.

Socker kan vara förklaringen

Varför de flesta vanliga konsumenter föredrar billigt vin vet forskarna ännu inte. En teori är att billiga viner kan vara sötare, och att det uppskattas av de flesta. Just nu pågår undersökningar för att se om den teorin kan stämma.

Varför vinexperterna uppskattar andra viner än den vanlige konsumenten återstår också att förklara. Det kan bero på att smaken för "finare viner" är något som måste tränas upp, ungefär som att många måste lära sig att dricka kaffe eller te innan man börjar tycka om det, säger Johan Almenberg.

Men det kan också bero på att det är människor som har anlag för att uppskatta vissa smaker som söker sig till yrken som sommelier.

”Tror jag inte”

Alla vinkonsumenter håller inte med om forskarnas slutsatser.

Carina Ericson, 54, är tveksam till att de billigare vinerna är godare än de dyra:

– Det tror jag inte. Särskilt vitt vin går inte att dricka om det är billigt, säger hon.