Vilken munsbit!

Stjärnorna på Dramaten bjuder på sina recept

MAT & DRYCK

Stjärnor på teatern – men även i köket.

Nu släpper Dramatenskådisarna en kokbok.

– Fast jag lagar inte så mycket mat. Det är min fru bättre på, avslöjar Peter Stormare som i går firade med sina gamla kolleger.

Foto: Pussgubbar Peter Stormare ger Örjan Ramberg en kyss när stjärnorna presen- terade sin kokbok.

När redaktörerna för ”Dramatenartisternas favoritrecept” under måndagseftermiddagen talade inför delar av ensemblen beskrev de kokkonsten som en av skådespelarnas största hobbyer, vid sidan av teatern.

”Som idrottare”

Men enligt Peter Stormare, 54, är matintresset mer ett nödvändigt ont.

– Skådespelare är som idrottsmän, vi behöver äta för att orka gå på scenen. Dessutom måste vi vara noga med vad vi stoppar i oss, så att vi inte blir sjuka mitt under en uppsättning eller turné, säger han.

Hollywoodstjärnan, som bara hunnit vara i Sverige i ett och ett halvt dygn, kom direkt från repetitionerna av krogshowen ”Ladies Night” till releasepartyt på Dramaten.

Musiken ihop

– Jag skyndade mig som fan. Det var ju 100 år sedan jag såg de här människorna sist, säger han och pussar goda vännen Örjan Ramberg, 60, på munnen.

De två har snarare det musikaliska än det kulinariska intresset gemensamt, berättar Peter Stormare, och erkänner att det är hans japanska hustru Toshimi som står för middagsmaten hemma i Los Angeles – förutom guacamolen.

Restaurang

– Hennes svenska köttbullar är tusen gånger godare än mina. Om jag ska bjuda tillbaka tar jag med henne ut på restaurang, säger han och fnissar.

Så gör du Stormares guacamole och Rambergs torsk

Peter Stormares guacamole

3 avokador

1/2 gul lök

1 stor tomat eller 2 små

1 normalstor lime

2–3 schalottenlöka.

Koriander, färsk. Använd de gröna bladen, inget annat.

Jalapenos, helst färsk

Havssalt om möjligt

Vitlök, efter behov

Använd en medelstor skål

Starta med den gaffelmosade avokadon. Tillsätt lök, tomater och schalottenlökar. Allt finhackat. Mixa väl med en träslev eller vad som passar under det att ni tillsätter limejuicen. Krydda med jalapenos (obs! Det kan bli hett!), havssalt, vitlök och koriander.

Servera som dip till tortillachips eller använd till köttbiten eller fisken i stället för feta såser.

Örjan Rambergs gravade torsk med tomatsås och pepparrot

För 4 personer

800 g stor torskfilé med skinn (som ska ha varit fryst i 2 dygn)

Några dillkvistar

2 msk salt

2 msk socker

5 krossade vitpepparkorn

4 tomater, i klyftor

1 liten pepparrot

Några droppar citron

Tina torsken. Rör ihop kryddblandningen. Gnid in torsken och lägg den i en form (glas eller keramik). Låt stå i rumstemperatur cirka en halvtimme tills kryddblandningen har smält. Vänd torsken och ställ i kyl. Låt sedan stå ett dygn. Vänd några gånger under gravningen. Mixa tomaterna. Passera genom en sil. Smaka av med salt och citron. Täck en tallrik med tomatsåsen. Riv lite pepparrot över. Skiva torsken i tunna skivor och lägg den på såsen.

Till det här ska det vara champagne. Ja, ett gott vitt torrt vin går också bra. Gärna Chablis!